Tenses | Class 12 English Grammar | Class 12 Tenses Question Bank | Tenses English Grammar Question Bank | Tenses Question Answer Assam | AHSEC Class 12 Tenses Question Bank


Tenses

Rewrite the following sentences using the verbs in brackets in their correct tense form:
1.We ………. (do) our lesson when the lights went out.
Ans: We were doing our lesson when the lights went out.

2. I want to go for a walk, but I ………. (not finish) my work yet.
Ans: I want to go for a walk, but I have not finished my work yet.

3. He ………. (work) here from 2008 to2011.
Ans: He worked here from 2008 to 2011.

4. The police will arrest him when he ………. (leave) the house.
Ans: The police will arrest him when he leaves the house.

5. I usually ………. (go) to bed at 11 o’clock.
Ans: I usually go to bed at 11 o’clock.

6. I ………. (write) the letter last night.
Ans: I wrote the letter last night.

7. He ………. (sit) in the library when I saw him.
Ans: He was sitting in the library when I saw him.

8. All the answer to the question ………. (be) wrong.
Ans: All the answer to the question are wrong.

9. I always boil my water before I ………. (drink) it.
Ans: I always boil my water before I drink it

10. Please stop singing because I ………. (try) to work.
Ans: Please stop singing because I am trying to work.

11. The teacher ………. (know) the boy was lying.
Ans: The teacher knew the boy was lying.

12. As soon as I came in, she ………. (leave) the room.
Ans: As soon as I came in, she left the room.

13. When I passed the house, I saw he ………. (clean) the car.
Ans: When I passed the house, I saw he was cleaning the car.

14. The referee blew the whistle and then the match ………. (begin).
Ans: The referee blew the whistle and the match had begun.

15. If I were you, I ………. (not do) it.
Ans: If I were you, I would not do it.

16. Your father tells me you…….(work) in the bank now.
Ans: Your father tells me you are working in the bank now.
17.The news ………. (release) as soon as the meeting is over.
Ans: The news will be released as soon as the meeting over.
18.He ………. (sit) in the library when I saw him.
Ans: He was sitting in the library when I saw him.

19. The boy was so dirty that he looked as if he ………. (lie) in the mud.
Ans: The boy was so dirty that he looked as if he laid in the mud.

20. The First World War ………. (last) for four years and ended in 1918.
Ans: The First World War had been lasted for four years and ended in 1918.

21. Your letter ………. (reach) me yesterday.
Ans: Your letter reached me yesterday.

23. The train ………. (arrive) when I reached the station.
Ans: The train had arrived when I reached the station.

24. I will speak to him when he ………. (come).
Ans: I will speak to him when he comes.

25. While I ………. (run) after the bus I dropped my wallet.
Ans: While I was running after the bus I dropped my wallet.

READ MORE  Narration | Class 12 English Grammar - AHSEC

26. The rubbish va ………. (come) again in the afternoon tomorrow.
Ans: The rubbish van will come again in the afternoon tomorrow.

27. At eight o’clock tomorrow evening the president ………. (speak) to the nation.
Ans: At eight o’clock tomorrow evening the president will speak to the nation.

28. We ………. (stay) in Kolkata during the coming Puja Holidays.
Ans: We will be staying in Kolkata during the coming Puja holidays.

29. I ………. (wait) for you since morning.
Ans: I have been waiting for you since morning.

30. By three o’clock the committee ………. (interview) thirty candidates.
Ans: By three o’clock the committee interviewed thirty candidates.

31. He always (go) for a walk in the morning.
Ans: He always goes for a walk in the morning.

32. The rose (smell) sweet.
Ans: The rose smells sweet.

33. The holiday are over and the school (reopen).
Ans: The holidays are over and the school will reopen.

34. John said that for the last few months he (prepare) hard for the examination.
Ans: John said that for the last few months he had been preparing hard for the examination.

35. It (rain) since morning and now the streets are flooded.
Ans: It has been raining since morning and now the streets are flooded.

36. When I arrived at her house she (watch) a film on the television.
Ans: When I arrived at her house she was watching a film on the television.

37. These days cricket (play) everywhere.
Ans: These days cricket is played everywhere.

38.I wish I (know) her.
Ans: I wish I knew her.

39. I shall not go out for a walk if it (rain).
Ans: I shall not go out for a walk if it rains.

40. She (study) law in Dibrugarh University for three years.
Ans: She has been studying law in Dibrugarh University for three years.

41. I (not receive) a reply to my letter so far.
Ans: I have not received a reply to my letter so far.

42. We (walk) for two hours at a stretch and now we need to rest.
Ans: We have been walking for two hours at a stretch and now we need to rest.

43. She (get) into the bus when she dropped her bag.
Ans: She was getting into the bus when she dropped her bag.

44. The meeting (begin) when we arrived at the auditorium.
Ans: The meeting had begun when we arrived at the auditorium.

45. I wish I (know) her.
Ans: I wish I knew her.

46. The meeting (begin) when we arrived at the auditorium.
Ans: The meeting had begun when we arrived at the auditorium.

47. The First World War (last) for four years and ended in 1918.
Ans: The First World War had been lasted for four years and ended in 1918.

48. As soon as I came in she (leave) the room.
Ans: As soon as I came in she had left the room.

49. I usually (go) to bed at 11 o’clock.
Ans: I usually go to bed at 11 O’ Clock.

50. To hate man (be) the biggest crime.
Ans: To hate man is the biggest crime.

51. Please stop singing because I (try) to work.
Ans: Please stop singing because I am trying to work.

READ MORE  Change of Voice | Class 12 English Grammar - AHSEC

52. I usually (go) to bed at 11 O’ clock.
Ans: I usually go to bed at 10 O’clock.

53. The teacher (know) the boy was lying.
Ans: The teacher knew the boy was lying.

54. He (work) here since 2009.
Ans: He has been working here since 2009.

55. When I reached the station, the train (leave).
Ans: When I reached the station, the train had left.

56. I (go) to Delhi tomorrow.
Ans: I shall go to Delhi tomorrow.

57. I (write) an essay now.
Ans: I am writing an essay now.

58. When I went to her house, she (sing) a song.
Ans: When I went to her house, she was singing a song.

59. We (do) our lessons when the lights went out.
Ans: We were doing our lessons when the lights went out.

60.I usually (go) to bed at 11 O’clock.
Ans: I usually go to bed at 11 O’ clock.

61. He (sit) in the library when I saw him.
Ans: He was sitting in the library when I saw him.

62.Your letter (reach) me yesterday.
Ans: Your letter reached me yesterday.

63.I (wait) for you since morning.
Ans: I have been waiting for you since morning.

64.Football (play) everywhere in the world.
Ans: Football is played everywhere in the world.

65.Recently the price of petrol (go) up.
Ans: Recently the price of petrol has gone up.

66. The train (leave) before we reached the station.
Ans: The train had left before we reached the station.

67.I wish my brother (be) here.
Ans: I wish my brother was here.

68. As he (cross) the road a bus knocked him down.
Ans: As he was crossing the road a bus knocked him down.

69. I (think) of going abroad for quiet sometime.
Ans: I have been thinking of going abroad for quiet sometime.

70. This paper (appear) twice a week.
Ans: This paper appears twice a week.

71.He (work) here since 2011.
Ans: He has been working here since 2011.

72. I (write) the letter last night.
Ans: I wrote the letter last night.

73. He (sit) in the library when I saw him.
Ans: He was sitting in the library when I saw him.

74. If I were you, I (not do) it.
Ans: If I were you, I would not do it.

75. The First World War (last) for four years and ended in 1918.
Ans: The First World War had been lasted for four years and ended in 1918.

76. The rubbish van (come) again in the afternoon tomorrow.
Ans: The rubbish van will come again in the afternoon tomorrow.

77. I met him while (go) to his office.
Ans: I met him while going to his office.

78.They (live) in this place since 1970.
Ans: They have been living in this place since 1970.

79. The train (leave) before I reached the station.
Ans: The train had left before I reached the station.

80. I wish I (be) a bird!
Ans: I wish I were a bird!

81. Your letter (reach) me yesterday.
Ans: Your letter reached me yesterday.

82. He (make) a doll now.
Ans: He is making a doll now.

83. My brother (practise) law these days.
Ans: My brother practises law these days.

84. The patient (die) before the doctor reached.
Ans: The patient had died before the doctor reached.

READ MORE  Transformation of Sentences | Class 12 English Grammar - AHSEC

85. You (sleep) when I entered the room.
Ans: You were sleeping when I entered the room.

86. She (come) here the day after tomorrow.
Ans: She will come here the day after tomorrow.

87. They (win) the match.
Ans: They have won the match.

88. We (visit) the Taj Mahal last year.
Ans: We visited the Taj Mahal last year.

89. He (commute) by bus every day.
Ans: He commutes by bus every day.

90. By the time the police arrived, the thief (flee).
Ans: By the time the police arrived, the thief had fled.

91. Reliance Jio (offer) free services upto April next year.
Ans: Reliance Jio offers free services upto April next year.

92. Jayalalitha (pass) away in December.
Ans: Jayalalitha passed away in December.

93. The harder he (try) the better he gets.
Ans: The harder he tries the better he gets.

94. We (go) to Shimla last winter.
Ans: We went to Shimla last winter.

95. It (snow) heavily when we got there.
Ans: It was snowing heavily when we got there.

96. We (hunt) high and low for a foot to fit the slipper.
Ans: We hunted high and low for a foot to fit the slipper.

97. We just( finish) our English exams.
Ans: We have just finished our English exams.

98. All of next months our teacher will be bust (correct) our scripts.
Ans: All of next months our teacher will be bust correcting our scripts.

99. I spent hours (study) for the exams.
Ans: I spent hours studying for the exams.

100. I (hope) that I will secure some good marks.
Ans: I home that that I will secure some good marks.

101. Sometimes thing do not happen as (wish) for.
Ans: Sometimes thing do not happen as wished for.

102. I (surprise) at how easy the questions were.
Ans: I was surprised at how easy the questions were.

103. We (write) for three hours each day last week.
Ans: We had been writing for three hours each day last week.

104. I hope I shall fare as well as I (hope) for.
Ans: I hope I shall fare as well as I hope for.

105. She (go) to Europe last summer.
Ans: She went to Europe last summer.

106. He (read) a book when I entered his room.
Ans: He was reading a book when I entered his room.

107. If I were you, I (refuse) to accept the bribe.
Ans: If I were you, I would refuse to accept the bribe.

108. Please sit here until my father (come).
Ans: Please sit here until my father comes.

109. I asked her if she (see) him before.
Ans: I asked her if she had seen him before.

110. They were building that bridge when I (be) here last year.
Ans: They were building that bridge when I was here last year.

111. I am grateful to hm for what he (do).
Ans: I am grateful to him for what he has done.

112. I (study) English for three years now.
Ans: I have been studying English for three years now.

113. I (do) a lot of work today.
Ans: I have to do a lot of work today.

Leave a Comment

error: Content is protected !!
Scroll to Top