A Tiger In The Zoo | SEBA Class 10 English Question Answer | Important Questions Answers | NCERT Solutions for Class 10 English | SEBA English Textbook Question Answer | HSLC English Question and Answer Assam | SEBA English Question and Answer Assam | Class 10 English | First Flight


A Tiger In The Zoo

Multiple Choice Questions and Answers

1. If sometimes a tiger strays into human habitation, what does he do?
(a) He displays his strength & ferociousness
(b) He becomes friendly with humans
(c) He hunts and kills people
(d) All of the above
Ans: (a) He displays his strength & ferociousness

2. When does a tiger harm anyone?
(a) When he is in a good mood
(b) When he is provoked
(c) When he feels ignored
(d) None of the above
Ans: (b) When he is provoked

3. Which are the two different settings in the poem?
(a) Cage and jungle; natural wild habitat
(b) Home; natural habitat
(c) Sea side; wild life
(d) All of the above
Ans: (a) Cage and jungle; natural wild habitat

4. How does a tiger show his anger, hatred, and defiance in the cage?
(a) by walking about in rage
(b) by not eating
(c) by roaring loudly
(d) All of the above
Ans: (a) by walking about in rage

5. Human progress should not be at the cost of _________.
(a) destroying the natural habitats of untamable animals
(b) destroying the natural habitats of proud animals like the tiger
(c) ruining natural habitats
(d) All of the above
Ans: (d) All of the above

6. What does the tiger do at night in the cage?
(a) He sleeps peacefully
(b) He watches stars and longs for freedom
(c) He waits for the other day
(d) All of the above
Ans: (b) He watches stars and longs for freedom

7. How does a tiger feel in a cage?
(a) happy
(b) contented
(c) free
(d) angry
Ans: (d) angry

8. What does the tiger hunt near the water hole?
(a) lions
(b) elephants
(c) deer
(d) all of the above
Ans: (c) deer

9. The tiger ignores the visitors because ________.
(a) He does not find them interesting
(b) He hates to entertain them
(c) They do not offer him food
(d) None of the above
Ans: (b) He hates to entertain them

READ MORE  The Ball Poem | Class 10 English - SEBA

10. Where should the tiger be snarling?
(a) at the jungle’s edge
(b) at the cage’s edge
(c) in the cage
(d) all of the above
Ans: (a) at the jungle’s edge

11. Why do the cars patrol at night near the zoo?
(a) For safety reasons
(b) For supervision of the animals lodged in the zoo
(c) For safeguarding the animals lodged in the zoo
(d) Both (b) and (c)
Ans: (d) Both (b) and (c)

12. A tiger’s presence in the natural habitat is important because____________.
(a) it adds glory
(b) it helps maintain the vegetation
(c) it gives hunters a wild chase
(d) it maintains the balance of the food chain
Ans: (d) it maintains the balance of the food chain

13. The poem ‘A Tiger in the Zoo’ emphasizes on?
(a) Importance of Tigers
(b) Importance of freedom
(c) Importance of cages
(d) All of the above
Ans: (b) Importance of freedom

14. Why do you think the tiger of the poem ‘A Tiger in the Zoo’ stares at the brilliant stars?
(a) Because they are shining freely in the sky
(b) Because he loves to gaze at them
(c) Because he loves their brightness
(d) Because they entertain him
Ans: (a) Because they are shining freely in the sky

15. Why does a tiger hunt?
(a) For pleasure
(b) For food
(c) For satisfaction
(d) For showcasing the power
Ans: (b) For food

16. What kind of a cell is the tiger locked in?
(a) Small cell
(b) Large cell
(c) Concrete cell
(d) None of the above
Ans: (c) Concrete cell

17. What is patrolling at night?
(a) cars
(b) tigers
(c) deer
(d) all of the above
Ans: (a) cars

18. Why is the tiger in his ‘quiet rage’ in the poem ‘A Tiger in the Zoo’?
(a) He is sleepy
(b) He is hungry
(c) He is lazy
(d) He is unhappy and controlling his anger
Ans: (d) He is unhappy and controlling his anger

READ MORE  Amanda! | Class 10 English - SEBA

19. Who do you think is the tiger’s favorite prey?
(a) A big buffalo
(b) A plump deer
(c) A wild elephant
(d) All of the above
Ans: (b) A plump deer

20. What are the two contrasting ideas in the poem?
(a) Life in jungle vs life in captivity
(b) Life in Zoo vs life in natural habitat
(c) Tamed Tiger vs Wild Tiger
(d) Both (a) and (b)
Ans: (d) Both (a) and (b)

21. The fact that the tiger is ‘stalking the length of his cage’ tells us that he is
(a) restless.
(b) reckless.
(c) resilient.
(d) reverent.
Ans: (c) resilient.

22. What is the rhyme scheme of the given stanzas?
(a) abcb; abcb
(b) abcb; abcd
(c) abcd; abcd
(d) abcd; abcb
Ans: (a) abcb; abcb

23. These stanzas bring out the contrast between
(a) zoos and cities.
(b) strength and weakness.
(c) freedom and captivity.
(d) visitors and patrolling cars.
Ans: (c) freedom and captivity.

24. What is the caged tiger NOT likely to say to the visitors?
(a) “Stop staring”.
(b) “Set me free”.
(c) “Join me”.
(d) “Go away”.
Ans: (c) “Join me”.

25.The tiger’s ‘brilliant eyes’ reveal that he
(a) hopes to be free and in the wild, someday.
(b) is looked after well and is nourished and healthy.
(c) enjoys staring at the bright stars each night.
(d) is well-rested and hence, wide-awake.
Ans: (a) hopes to be free and in the wild, someday.

Very Short Type Questions and Answers (Marks : 1/2)

1. Where does the tiger stalk after being captured?
Ans: The tiger stalks in the cage of a zoo.

2. Should the tiger be lurking?
Ans: The tiger should be lurking in the shadows sliding through tall grass.

3. Who is being terrorized by the tiger?
Ans: The people living at the jungle’s edge are being terrorized by the tiger.

4. What is the last voice heard by the tiger?
Ans: The last voice heard by the tiger at night was the sound of the patrolling cars.

READ MORE  Nelson Mandela: Long Walk To Freedom | Class 10 English - SEBA

5. When does the tiger hear the last voice?
Ans: The tiger hears the last voice of patrolling cars at night.

6. Give a brief description of the tiger in the cage?
Ans: The tiger stalks in the cage. He is quite angry as he is locked in a concrete cell. It limits the strength of the tiger. He also ignores the visitor.

7. Why does the tiger ignore the visitors?
Ans: The tiger is quite angry as he is locked in concrete cells. He is displeased inside the cage. So he ignores the visitors.

8. What is ‘vivid stripes’?
Ans: ‘vivid stripes’ are the contrasting lines on the body of the tiger.

9. What does the tiger do at the edge of the village?
Ans: The tiger snarls, baring his white fangs and claws and terrorizing the village.

10. Who terrorizes the village?
Ans: The tiger terrorizes the village snarling around the houses.

11. What would the tiger have been doing if it were its natural habitat?
Ans: The tiger would have been lurking in the shadows sliding through tall grass near the water hole to catch the plump deer.

12. How does the tiger walk in the cage?
Ans: The tigers is imprisoned in a cage. He stalks in his cage. He has no free movement and is helpless due to the iron bars. Hence, he walks gently.

13. How is the Tiger in the cage? What does he do?
Ans: The tiger is in a cage of concrete cell. His strength is now behind the bars. He simply walks inside the cage. He has no freedom. He ignores the visitors.

14. How does the tiger behave at night?
Ans: The tiger is not free. He is imprisoned in a cage. He is helpless. He walks inside the cage. At night he hears the last voice of the patrolling cars. He intently looks at the shining stars.

Leave a Comment

error: Content is protected !!
Scroll to Top