Coorg | SEBA Class 10 English Question Answer | Important Questions Answers | NCERT Solutions for Class 10 English | SEBA English Textbook Question Answer | HSLC English Question and Answer Assam | SEBA English Question and Answer Assam | Class 10 English | First Flight


Coorg

Multiple Choice Questions and Answers

1. Where is Coorg ?
(a) Tamil Nadu
(b) Kerala
(c) Kashmir
(d) Karnataka
Ans: (d) Karnataka

2. What is Nisargadhama?
(a) The name of a lake in Coorg
(b) A hill station in Coorg
(c) The name of a cave in Coorg
(d) The name of an island in Coorg
Ans: (d) The name of an island in Coorg

3. The best season to visit Coorg is—
(a) April to June
(b) July to August
(c) September to March
(d) all the years
Ans: (c) September to March

4. Land of rolling hills is also known as—
(a) Coorg
(b) Mangalore
(c) Tamil Nadu
(d) Karnataka
Ans: (a) Coorg

5. What is the freshwater fish of Coorg is—
(a) River Dolphin
(b) Mahaseer
(c) Rohu fish
(d) Tamil Nadu
Ans: (b) Mahaseer

6. Coorg is famous for its-&—
(a) traditional food & dresses
(b) local cuisines & places
(c) All of the above
(d) rainforests & spices
Ans: (d) rainforests & spices

7. From which river do Coorgs get water?
(a) Krishna
(c) Narmada
(b) Kaveri
(d) Tapi
Ans: (b) Kaveri

8. What does the writer, Lokesh Abrol say about Coorg?
(a) It is a beautiful place
(b) It must have come from the kingdom of God
(c) It is authentic & Ancient
(d) All of the above
Ans: (b) It must have come from the kingdom of God

9. In Coorg, September to March is the most pleasant season for tourists because—
(a) during this period, the weather is perfect
(b) the air breathes of coffee
(c) animals can be seen closely
(d) Both (a) & (b)
Ans: (d) Both (a) & (b)

10. Which animals are seen enjoying in the lap of nature in Coorg?
(a) Elephants & Langurs
(b) Birds, bees & butterflies
(c) Kingfisher & squirrels
(d) All of the above
Ans: (d) All of the above

11. What does the long black coat with an embroidered waist belt Kuppia resemble?
(a) the cuffs were worn by the Arabs
(b) the Jubba worn by the Arabs
(c) the traditional dress of Kurds
(d) None of the above
Ans: (a) the cuffs worn by the Arabs

12. How much area of Coorg is covered by evergreen forests?
(a) ten percent
(b) twenty percent
(c) thirty percent
(d) forty percent
Ans: (c) thirty percent

13. The fiercely independent people of Coorg are possibly of—
(a) Arabic or Indian descent
(b) Greek or Persian descent
(c) Greek or Indian descent
(d) Greek or Arabic descent
Ans: (d) Greek or Arabic descent

14. Why do the squirrels drop partially eaten fruit in the river ?
(a) Mahaseer
(b) Rohu fish
(c) River Dolphin
(d) None of these
Ans: (a) Mahaseer

15. The Coorgi people are famous for the tradition of—
(a) enmity
(c) cleverness
(b) selfishness
(d) hospitality
Ans: (d) hospitality

16. What are the activities available in Coorg ?
(a) Canoeing
(b) Mountain climbig
(c) River-rafting
(d) All of these
Ans: (d) All of these

READ MORE  A Tiger In The Zoo | Class 10 English - SEBA

17. Coorgs are descents of—
(a) Greeks
(b) Arabs
(c) Hindu Art
(d) both (a) and (b)
Ans: (d) both (a) and (b)

18. Who was General Cariappa?
(a) the first chief of the Indian Army
(b) a great political leader
(c) a great coffee planter
(d) a British officer
Ans: (a) the first chief of the Indian Army

19. The freshwater fish of Coorg is—
(a) whale
(c)’ mahseer
(b) shark
(d) dolphin
Ans: (c) mahseer

20. Which dress is worn by the Arabs & the Kurds, as mentioned in the chapter, ‘Coorg’?
(a) Jubba
(b) Kuffia
(c) Long black coat
(d) None of the above
Ans: (b) Kuffia.

21. ______ stands tucked under tree canopies in prime corners—
(a) Coffee estates and Heritage Mansions
(b) Coffee estates and Mansions
(c) Coffee estates and colonial bungalows
(d) None of these
Ans: (c) Coffee estates and colonial bungalows

22. This is a coffee-producing area in the Karnataka state of India—
(a) Coorg
(b) Bengaluru
(c) Hubli
(d) Mangalore
Ans: (a) Coorg

23. What kind of stories are the Coorg people always ready to tell?
(a) Tales of suspense
(b) Teles of love
(c) Telas of horror
(d) Telas of valuor
Ans: (d) Telas of valuor

24. What is the other name of Coorg?
(a) Kodagu
(b) Kodai
(c) Karnataka
(d) Kerala
Ans: (a) Kodagu

25. What covers thirty percent area of the district of Kodagu?
(a) Evergreen Forests
(b) Mountains
(c) Deciduous Forests
(d) None of the Above
Ans: (a) Evergreen Forests

26. In which state of India is Coorg situated?
(a) Karnataka
(b) Goa
(c) Kerala
(d) Tamil Nadu
Ans: (a) Karnataka

27. Where is the island of Nisargadhama ?
(a) Shimla
(b) Coorg
(c) Ladakh
(d) Ooty
Ans: (b) Coorg

28. Which culture can be seen in the martial traditions, marriage, and religious customs of Coorg?
(a) Arabic culture
(b) Alexander’s culture
(c) South Indian culture
(d) All of the above
Ans: (b) Alexander’s culture

29. Coorg is famous for its—
(a) coffee plantation
(b) evergreen rainforests
(c) spices
(d) all of the above
Ans: (d) all of the above

30. Buddhist monks are settled in which is very close to Coorg.
(a) Nisargadhama
(b) Bylakuppe
(c) Hubli
(d) Mangalore
Ans: (b) Bylakuppe

31. Why do some people feel, the people of Coorg originated from Arabs?
(a) Because of traditional marriages
(b) Because of the dresses they wear
(c) Because of their language
(d) All of the above
Ans: (b) Because of the dresses they wear

32. Who was the first chief of Indian army- a Coorgi as mentioned in “Coorg”?
(a) Vishwa Nath Sharma
(b) Sam Manekshaw
(c) General Cariappa
(d) General Gopal Gurunath Bewoor
Ans: (c) General Cariappa

33. The season of joy in Coorg commences from_____.
(a) September to January
(b) September to March
(c) March to September
(d) September to December
Ans: (b) September to March

34. Name the crops grown in plenty in Coorg—
(a) Coffee
(b) Maize
(c) Tea
(d) Paddy
Ans: (a) Coffee

35. It is said that a part of the settled and married amongst the locals in Coorg—
(a) Alexander’s army
(b) Arabs
(c) Kurds
(d) None of the above
Ans: (a) Alexander’s army

36. Coorg is the district of Karnataka—
(a) poorest
(b) richest
(c) oldest
(d) smallest
Ans: (d) smallest

READ MORE  Footprints without Feet | Class 10 English - SEBA

37. The river and mountains of Coorg offer various adventurous games like—
(a) river rafting
(b)Canoeing & rappelling
(c) rock climbing & mountain biking
(d) All of the above
Ans: (d) All of the

38. The Coorgi people are famous for the tradition of—
(a) Mischievousness
(b) enmity
(c) hospitality
(d) Greediness
Ans: (c) hospitality

39. “The climb to the ______ hills brings you into a panoramic view of the entire misty landscape of Coorg.”
(a) Nilgiri
(b) Himalayan
(c) Brahmagiri
(d) None of these
Ans: (c) Brahmagiri

40. What is India’s largest Tibetan settlement at Bylakuppe famous for?
(a) Buddhist monks
(b) Buddhist temples
(c) Buddhist population
(d) Both (a) & (b)
Ans: (d) Both (a) & (b)

41. The― is one of the most decorated in the Indian Army—
(a) Coorg regiment (b) Coorg house
(d) Coorg soldier
(d) None of the above
Ans: (a) Coorg regiment

42. What do elephants enjoy?
(a) eating the sugarcane
(b) being bathed and scrubbed by their Mahouts in river
(c) breaking the branches of the trees
(d) throwing the sugarcane into the river
Ans: (b) being bathed and scrubbed by their Mahouts in river

43. Coorg is a ________ country.
(a) tea
(b) coffee
(c) paddy
(d) apple
Ans: (b) coffee

44. One can reach Coorg by—
(a) rail
(b) road
(c) air
(d) all of these
Ans: (d) all of these

45. From the Brahmagiri hills, one can enjoy a panoramic view of the entire landscape of—
(a) Mangalore
(b) Hubli
(c) Karnataka
(d) Coorg
Ans: (d) Coorg

46. Where is the India’s largest Tibetan settlement?
(a) Bylakuppe
(b) Ooty
(c) Mangalore
(d) None of these
Ans: (a) Bylakuppe

47. There is the……….. island of Nisargadhama near Coorg, which can be reached through a rope bridge.
(a) sixty-four-acre
(b) Fifty-six-acre
(c) Forty-six-acre
(d) Eighty-five-acre
Ans: (a) sixty-four-acre

48. Rafting, canoeing, rappelling, rock climbing…..”What is the meaning of rappelling here?
(a) Travelling in a river in a ship
(b) Travelling in a river in a raft
(c) Travelling in a river in a raft
(d) Going down a cliff by sliding down a rope
Ans: (d) Going down a cliff by sliding down a rope

49. The animals one is likely to see in Coorg are—
(a) Slender Lorris
(b) Macaques
(c) Mahseer
(d) All of the above
Ans: (d) All of the above

50. The essay on ‘Coorg’ highlights the sharp observation and the ability for a graphic description of the wonderful land that is called Coorg the writer—
(a) Lokesh Sawant
(b) Lokesh Abrol |
(c) Lokesh Prajapati
(d) None of the above
Ans: (b) Lokesh Abrol

51. Where is Coorg situated?
(a) midway between Hubli & Mangalore
(b) midway between Mysore and the coastal town of Mangalore
(c) midway between Bengaluru & Hubli
(d)None of the above
Ans: (b) midway between Mysore and the coastal town of Mangalore

52. These are the only people in India who are allowed to carry firearms without a license—
(a) Corgis
(b) Kodavus
(c) Mangaloreans
(d) Karnataka
Ans: (b) Kodavus

Very Short Type Questions and Answers (Marks : 1)

1. Where is Coorg?
Ans: Coorg is situated in the state of Karnataka. It lies between Mysore and the coastal town of Mangalore.

2. Who was the first chief of the Indian Army?
Ans: General Cariappa was the first chief of the Indian Army.

3. Name an important island in Coorg? What is its area?
Ans: Nisargadhama is the island of Coorg which covers a huge area of sixty-four-acre land.

READ MORE  The Midnight Visitor | Class 10 English - SEBA

4. Where is India’s largest Tibetan settlement?
Ans: Bylakuppe, near Coorg, is India’s largest Tibetan settlement.

5. What are the sports that Coorg offers to tourists?
Ans: Coorg offers adventurous sports like river rafting, canoeing, rappelling, rock climbing and mountain biking to the tourists.

6. What is Coorg home to?
Ans: Coorg is home to evergreen rainforests, spices, and coffee plantations.

7. What is the other name of Coorg?
Ans: Another name of Coorg is Kodagu.

8. What covers thirty percent of Coorg district?
Ans: Evergreen rain forests cover thirty percent of Coorg district.

9. Which crops grow in Coorg in plenty?
Ans: The main crop of Coorg is coffee which grows in plenty here.

10. What is the main crop of Coorg?
Ans: The main crop of Coorg is coffee which grows in plenty here.

11. What is kuppia?
Ans: Kuppia is a long, black coat with an embroidered waist belt. It is a traditional dress of Kodavus.

12. What is Kuffia?
Ans: Kuffia is a long, black coat with an embroidered waist belt worn by the Arabs and the Kurds.

13. What was worn by the Arabs and the Kurds?
Ans: Kuffia was worn by the Arabs and the Kurds.

14. Name the river of Coorg?
Ans: Kaveri is the main river of Coorg.

15. Name the large freshwater fish available in Coorg.
Ans: Mahaseer is the large freshwater fish available in Coorg.

16. What is Mahaseer?
Ans: Mahaseer is a large freshwater fish.

17. What is favourite for the trekkers in Coorg?
Ans: A large number of walking trails in the mountain regions are favourite for the trekkers in Coorg.

18. What do you know about the people of Coorg?
Ans: The people of Coorg are fiercely independent. They are of Greek or Arabic descent.

19. Which months of the year is the seasonal joy in Coorg?
Ans: The seas of joy commences from September and continues till March.

20. Name the hills of Coorg that bring the panoramic view of the entire Coorg.
Ans: Brahmagiri hills bring the panoramic view of the entire Coorg.

Short Type Questions and Answers (Marks : 2)

1. Mention the story that supports that the people of Coorg are of Arabic descent?
Ans: The theory of Arab origins draws support from the long, black coat with embroidered waist belt worn by the Kodavus which resembles the Kuffia worn by the Arabs and the Kurds.

2. Name the only people in India permitted to carry fire arms without a licence?
Ans: The Kodavus are the only people in India permitted to carry fire arms without a licence. Name two water sports that Coorg offers to its tourists. Ans: Rafting and canoeing.

3. Mention the story that supports that the people of Coorg are of Greek descent?
Ans: It is said that a part of Alexander’s army moved south along the coast and settled in Coorg when return became impossible . They married the locals and settled there.

4. What is the story about the Kodavu people’s descent?
Ans: It is said that a part of Alexander’s army moved south along the coast and settled in Coorg when return became impossible . They married the locals and settled there.

5. Name the animal found in Coorg?
Ans: The animals like Macaques, Malabar squirrels, Langurs, slender loris and wild elephants can be found in the forests of Coorg.

Leave a Comment

error: Content is protected !!
Scroll to Top