The Midnight Visitor | SEBA Class 10 English Question Answer | Important Questions Answers | NCERT Solutions for Class 10 English | SEBA English Textbook Question Answer | HSLC English Question and Answer Assam | SEBA English Question and Answer Assam | Class 10 English | Footprints Without Feet


The Midnight Visitor

Multiple Choice Questions and Answers

1. What did Max come to Ausable’s room to demand?
(a) Money
(b) Weapons
(c) Secret codes
(d) A report on missiles
Ans: (d) A report on missiles

2. What did Ausable order from the waiter that arrived after Max’s fall?
(a) Food
(b) Wine
(c) Coffee
(d) Dessert
Ans: (b) Wine

3. What is the name of the quick-witted secret agent in the story?
(a) Robert Arthur
(b) Max
(c) Fowler
(d) Ausable
Ans: (d) Ausable

4. How did Max react to Ausable’s claim about the police?
(a) He believed Ausable
(b) He became more suspicious
(c) He called the police himself
(d) He laughed it off
Ans: (b) He became more suspicious

5. How did Fowler react when he saw a man holding a pistol in Ausable’s room?
(a) He screamed
(b) He fainted
(c) He became confused
(d) He remained calm
Ans: (c) He became confused

6. What sound caused Max to become confused and distracted?
(a) Thumping on the door
(b) The crack of pistols
(c) Police sirens
(d) Fowler’s screams
Ans: (a) Thumping on the door

7. How would you describe Ausable’s physical appearance?
(a) Tall and muscular
(b) Chubby-looking
(c) Slender and elegant
(d) Clean-shaven and well-groomed
Ans: (b) Chubby-looking

8. What languages does Ausable speak moderately?
(a) English and German
(b) French and Spanish
(c) French and German
(d) Spanish and Italian
Ans: (c) French and German

9. What did Ausable claim the thumping on the door was?
(a) The police
(b) Max’s accomplices
(c) The sound of thunder
(d) A figment of their imagination
Ans: (a) The police

10. Where did Ausable move from?
(a) Boston to Paris
(b) London to Berlin
(c) Paris to Boston
(d) Berlin to New York
Ans: (c) Paris to Boston

11. What did Max do when he jumped out of the window?
(a) He landed safely
(b) He called for help
(c) He fell to his death
(d) He disappeared into the night
Ans: (c) He fell to his death

12. How did Fowler imagine Ausable before meeting him?
(a) Chubby-looking spy
(b) Writer friend
(c) Quick-witted secret agent
(d) Mysterious figure in the night
Ans: (c) Quick-witted secret agent

13. How would you describe Ausable’s character based on the story?
(a) Inexperienced and naive
(b) Chubby and clumsy
(c) Quick-witted and ingenious
(d) Fearful and anxious
Ans: (c) Quick-witted and ingenious

14. What was the outcome for Max?
(a) He escaped through the balcony
(b) He fell to his death
(c) He was arrested by the police
(d) He ran away
Ans: (b) He fell to his death

15. What was Fowler’s reaction after witnessing Max’s fall from the window?
(a) He was relieved
(b) He was frightened
(c) He was confused
(d) He was amused
Ans: (b) He was frightened

16. What did Max come to demand from Ausable?
(a) A secret mission
(b) The report on missiles
(c) Information about Fowler
(d) Money for his services
Ans: (b) The report on missiles

READ MORE  Tea From Assam | Class 10 English - SEBA

17. What did Max come to demand from Ausable?
(a) A secret mission
(b) The report on missiles
(c) Information about Fowler
(d) Money for his services
Ans: (b) The report on missiles

18. What lesson can be learned from Ausable’s actions in the story?
(a) The importance of friendship
(b) The power of imagination
(c) The significance of physical strength
(d) The value of quick thinking and deception
Ans: (d) The value of quick thinking and deception

19. Why did Ausable make up a story about a balcony?
(a) To distract Max’s attention
(b) To intimidate Fowler
(c) To confuse the police
(d) To impress Fowler
Ans: (a) To distract Max’s attention

20. Who is Max in the story?
(a) Fowler’s friend
(b) Ausable’s writer friend
(c) A secret agent
(d) The author of the story
Ans: (c) A secret agent

21. What lesson can be learned from “The Midnight Visitor”?
(a) Stay calm and focused in critical situations
(b) Always trust secret agents
(c) Avoid meeting strangers
(d) Never drink wine in dangerous situations
Ans: (a) Stay calm and focused in critical situations

22. What did Max threaten to do if they didn’t listen to him?
(a) Shoot them
(b) Call the police
(c) Escape through the balcony
(d) Jump out of the window
Ans: (a) Shoot them

23. Who is the author of the detective story “The Midnight Visitor”?
(a) Robert Arthur
(b) Max
(c) Fowler
(d) Ausable
Ans: (a) Robert Arthur

24. How did Ausable successfully save himself and Fowler from Max?
(a) By overpowering Max physically
(b) By calling the police for help
(c) By outsmarting Max with a fictional story
(d) By escaping through the window
Ans: (c) By outsmarting Max with a fictional story

25. What did Fowler witness upon entering Ausable’s room?
(a) A secret meeting
(b) The crack of pistols
(c) Max holding a pistol
(d) Mysterious figures in the night
Ans: (c) Max holding a pistol

26. How long ago did Ausable move from Paris to Boston?
(a) 10 years
(b) 15 years
(c) 20 years
(d) 25 years
Ans: (c) 20 years

27. How did Fowler react to meeting a secret agent?
(a) Shocked
(b) Excited
(c) Disappointed
(d) Relieved
Ans: (a) Shocked

28. What was the truth about Ausable’s claim of a balcony?
(a) There was a balcony attached to the room
(b) Ausable made up the story
(c) Max had already escaped through the balcony
(d) The police were waiting on the balcony
Ans: (b) Ausable made up the story

29. According to the story, what languages does Ausable speak moderately?
(a) English and German
(b) French and Spanish
(c) French and German
(d) Spanish and Italian
Ans: (c) French and German

30. What type of weapon did Max have in Ausable’s room?
(a) Knife
(b) Pistol
(c) Rifle
(d) None of the above
Ans: (b) Pistol

31. How did Ausable save himself and Fowler from the dangerous situation?
(a) By calling the police
(b) By jumping out of the window
(c) By outwitting Max
(d) By hiding in the room
Ans: (c) By outwitting Max

READ MORE  A Question of Trust | Class 10 English - SEBA

32. What is the profession of the main character, Ausable?
(a) Writer
(b) Detective
(c) Secret agent
(d) Spy
Ans: (c) Secret agent

33. What did Max threaten to do if Ausable and Fowler didn’t comply?
(a) Call for backup
(b) Shoot them
(c) Escape through the window
(d) Demand more information
Ans: (b) Shoot them

34. What was Fowler’s initial perception of Ausable before they met?
(a) Chubby-looking spy
(b) Quick-witted secret agent
(c) Mysterious figure in the night
(d) Writer friend
Ans: (b) Quick-witted secret agent

Long Type Questions and Answers (Marks : 3/4/5)

1. Who was Max? Why and how did he enter Ausable’s hotel room?
Ans: Max was a secret agent who had come to Ausable’s place to find some secret documents.

Max had come to know that Ausable had got some report concerning some new missiles. He entered Ausable’s hotel room in order to get that report. Several men and women had risked their lives for collecting that important report, Max threatened Ausable with a pistol demanding the report.

Max entered the room with the help of a passkey through the main door. He tried to get the report from Ausable by force.

2. How is Ausable different from other secret agents?
Ans: Ausable was different from other secret agents in many ways. Firstly, he was very fat. Secondly he had a small room on the top floor of a French hotel which was not at all a romantic adventure. And then his American accent, though he could speak French and German, but he always mixed his American accent with it. He did not even carry any firearms with him. There were no beautiful girls around him in that gloomy French hotel. In this way Ausable did not fit any description of a secret agent.

3. Who is Fowler and what is his first authentic thrill of the day?
Ans: Fowler was a young and Romantic writer.
He wished to meet Mr. Ausable in order to experience some mysterious and romantic adventures for his writing. But he was disappointed. He spent a dull evening in the music hall of a French hotel. Moreover Ausable did not fit any description of a secret agent. When they reached the room on the sixth and top floor of the hotel Ausable told him that he would see a paper which was quite important and may well affect the course of history.

After entering the room Ausable closed the door and switched on the light. As the light came on , Fowler saw a man with a small automatic pistol standing very close to them. That was the first authentic thrill of the day.

4. Briefly describe how Ausable defeated Max’s scheme to take away the report?
Ans: When Ausable and Fowler entered the room they found Max inside the room with a small pistol in his hand. He defeated Max’s scheme to take away the report with his presence of mind. He created a convincing story about the presence of a balcony through which someone can get in the room easily. He gave a description of that imaginary balcony and added that twice in a month somebody had entered his room through the balcony.

READ MORE  A Tiger In The Zoo | Class 10 English - SEBA

Just then there was heard knocking at the door, finding this a right chance Ausable gave a false statement that it was the police whom he called just a few moments before. Max, with a view to escape from the police, jumped right out of the window. His idea was that he would land on the balcony but as there was no balcony at all, he just fell down.

5. How did Ausable manage to make Max believe that there was a balcony attached to his room?
Ans: When Ausable and Fowler entered the room they found Max inside the room with a small pistol in his hand. He defeated Max’s scheme to take away the report with his presence of mind. He created a convincing story about the presence of a balcony through which someone can get in the room easily.

He gave a description of that imaginary balcony by saying that it was not his balcony and it belonged to the next apartment. He told Max that his room used to be a part of a large unit and the next room through that door used to be the living room and that had the balcony. He added that the balcony extended under his window. In this way, Ausable managed to make Max believe that there was a balcony attached to his room.

6. Describe the meeting between Ausable and Fowler.
Ans: Fowler was a young and Romantic writer. He wished to meet Mr. Ausable in order to experience some mysterious and romantic adventures for his writing. Ausable told him that he was disappointed to see a secret agent like him. As there was no mysterious figure in the night , no pistol or drugs in the wine. 

When they reached the room on the sixth and top floor of the hotel Ausable told him to take cheer as presently he would see a secret paper . Several men and women had risked their lives for collecting that report which was quite important and may well affect the course of history. After entering the room Ausable closed the door behind him. As soon as he switched on the light Fowler had his first authentic thrill of the day.

7. Describe the meeting between Ausable and Max.
Ans: Max was a secret agent like Ausable. When Ausable entered his room he was startled to find Max in his room with a pistol. It seemed that they had known each other . Ausable thought that Max was in Berlin. He asked Max about his surprise. Max replied that he would take the report from him and it would be safe in his hands. Ausable raised his voice against the balcony of the room through which someone could get in the room. But Max said that he came inside with the help of a passkey.

Ausable tried to convince Max about the imaginary balcony under the window of his room. Just then there was heard knocking at the door, finding this a right chance Ausable gave a false statement that it was the police whom he called just a few moments before. Max with a view to escape from the police jumped right out of the window. Thus Max fell down from the sixth floor and never returned.

2 thoughts on “The Midnight Visitor | Class 10 English – SEBA”

Leave a Comment

error: Content is protected !!
Scroll to Top