Determiner | Class 10 English Grammar | Class 10 Determiner Question Bank | Determiner English Grammar Question Bank | Determiner Question Answer Assam | SEBA Class 10 Determiner Question Bank


Determiners

Determiners in 1996 HSLC Examination
1. The teacher has given us _____ useful advice. (many/few/much)

Ans: The teacher has given us much useful advice.

2. Switzerland is _____ European country. (a/an/the)
Ans: Switzerland is a European country.

3. We will stay here for _____ while. (little/a little/the little)
Ans: We will stay here for a little while.

4. We have only _____ minutes to spare. (few/a few/the few)
Ans: We have only a few minutes to spare.

Determiners in 1997 HSLC Examination
1. We shall stay here for _____ while. (little/a little/thelittle)
Ans: We shall stay here for a little while.

2. There are just _____ apple left. (few/a few/the few)
Ans: There are just a few apple left.

3. Reading is _____ useful hobby. (a/an/the)
Ans: Reading is a useful hobby.

4. I received _____ help from him. (many/more/much)
Ans: I received much help from him.

Determiners in 1998 HSLC Examination
1. He received _____ help from his teachers. (many/much/more)
Ans: He received much help from his teachers.

2. I can depend on _____ friends I have. (few/a few/the few)
Ans: I can depend on the few friends I have.

3. _____ guidance from you will be enough for me. (little/a little//the little)
Ans: A little guidance from you will be enough for me.

4. My brother is studying in _____ European University. (a/an/the)
Ans: My brother is studying in a European University.

Determiners in 1999 HSLC Examination
1. He gave away _____ money he had to the begger. (little/a little/the little)
Ans: He gave away the little money he had to the begger.

2. _____ of my friends helped me much in my distress. (few/a few/the few)
Ans: A few of my friends helped me much in my distress.

3. I got _____ from my mother than from my father. (much/more/most)
Ans: I got more from my mother than from my father.

4. _____ union leader will address the workers.(a/an/the)
Ans: A union leader will address the workers.

Determiners in 2000 HSLC Examination
1. I received _____ encouragement from my parents. (much / more / many)
Ans: I received much encouragement from my parents.

2. My brother is _____ N.C.C. cadet. (a / an the)
Ans: My brother is an N.C.C. cadet.

3. He does not trust _____ friends he has. (few /a few /the few)
Ans: He does not trust the few friends he has.

4. A busy person has _____ time to waste. (little/a little/the little)
Ans: A busy person has little time to waste.

Determiners in 2001 HSLC Examination
1. He gave me _____ one rupee note. (the /an /a)
Ans: He gave me a one rupee note.

2. Can you lend me _____ books ? (few/ a few/ the few)
Ans: Can you lend me a few books ?

3. He is _____ older than his wife. (more/much/many)
Ans: He is much older than his wife. 

4. He will stay here for _____ while. (a little/ little / the little)
Ans: He will stay here for a little while.

5. _____ of the boys has done his work. (every /some /each)
Ans: Each of the boys has done his work.

6. She has _____ things to do. (lots of / much /most)
Ans: She has lots of things to do.

Determiners in 2002 HSLC Examination
1. I can not give you _____ money. (any/some/a little)
Ans: I can not give you any money.

2. Our principal is a man of _____ words. (few/a few/the few)
Ans: Our principal is a man of few words.

READ MORE  Synthesis of Sentences | Class 10 English Grammar - SEBA

3. She does not get _____ time for studies. (many/much/some)
Ans: She does not get much time for studies.

4. My brother is _____ N.C.C cadet. (a/an/the)
Ans: My brother is an N.C.C cadet.

5. This story is _____ interesting. (much/more/very)
Ans: This story is very interesting.

6. He has to feed his family with _____ money he earns. (little/a little/the little)
Ans: He has to feed his family with the little money he earns. 

Determiners in 2003 HSLC Examination
1. _____ of their property was destroyed in the flood. (many / much / more)
Ans: Much of their property was destroyed in the flood.

2. He has to manage with _____ money he earns. (little /a little /the little)
Ans: He has to manage with the little money he earns.

3. The is _____ European lady I was talking about. (a/an/the)
Ans: The is the European lady I was talking about.

4. Many guests were invited, but only _____ turned up. (few /a few / the few)
Ans: Many guests were invited, but only a few turned up.

5. We found the house without _____ difficulty. (much /many / more)
Ans: We found the house without much difficulty.

6. Rajanikanta is called _____ Scott of Assam.(a / an / the)
Ans: the

Determiners in 2004 HSLC Examination
1. This is _____ room I work in. (a/an/the)
Ans: This is the room I work in.

2. _____ of the apples were rotten. (many/much/more)
Ans: Much of the apples were rotten.

3. Only _____ of the applicants were suitable. (fewla few/the few).
Ans: Only a few of the applicants were suitable.

4. I expect only _____ encouragement from you. (little/a little/the little)
Ans: I expect only a little encouragement from you.

5. The workers decided to form _____ union. (a/an/the)
Ans: The workers decided to form a union.

6. Did you buy _____ bread today? (some/any/many)
Ans: Did you buy any bread today?

Determiners in 2005 HSLC Examination
1. Only _____ among the invitees turned up. (few/a few/the few)
Ans: Only a few among the invitees turned up.

2. Do you have _____ books on astrology? (some/any)
Ans: Do you have any books on astrology?

3. You will have to manage with _____ money you have. (little/a little/the little)
Ans: You will have to manage with the little money you have.

4. _____undergraduate cannot apply for that post. (a/an/the)
Ans: An undergraduate cannot apply for that post.

5. The society gives _____ respect to a thinker. (many/more/much)
Ans: The society gives much respect to a thinker.

6. This is not _____ usual happening. (a/an/the)
Ans: This is not the usual happening.

Determiners in 2006 HSLC Examination
1. That girl has _____ good qualities. (much/more/many)
Ans: That girl has many good qualities.

2. Can you help me with _____ money? (little/a little/the little)
Ans: Can you help me with a little money?

3. Our Principal is a man of _____ words. (fewla few/the few)
Ans: Our Principal is a man of few words.

4. Did you buy _____ oranges today? (any/some/many)
Ans: Did you buy any oranges today?

5. Our teacher gave us _____ useful advice. (many/more/much)
Ans: Our teacher gave us much useful advice.

6. Kalidasa is _____ Shakespeare of India. (a/an/the)
Ans: Kalidasa is the Shakespeare of India.

Determiners in 2007 HSLC Examination
1. He has _____ friends who stand by him. (few/a few/the few)
Ans: He has a few friends who stand by him.

2. Did you have _____ difficulty in finding the house? (much/any/many)
Ans: Did you have much difficulty in finding the house?

READ MORE  Translation | Class 10 English Grammar - SEBA

3. His brother is _____ university student. (a/an/the)
Ans: His brother is a university student.

4. I appreciate even _____ help they gave me. (little/a little/the little)
Ans: I appreciate even the little help they gave me.

5. An umbrella is _____ useful thing. (a/an/the)
Ans: An umbrella is a useful thing.

6. Have you _____ book to read? (some/many/any)
Ans: Have you any book to read?

Determiners in 2008 HSLC Examination
1. Many guests were invited, but only _____ turned up. (the few/a few/few)
Ans: Many guests were invited, but only a few turned up.

2. This is _____ European lady I was talking about. (a / an / the)
Ans: This is the European lady I was talking about.

3. I cannot give you _____ money. (any/ a little / some)
Ans: I cannot give you any money. 

4. We found the house without _____ difficulty. (much/many/more)
Ans: We found the house without much difficulty.

5. Sri Lanka is _____ island. (a/an/the)
Ans: Sri Lanka is an island.

6. _____ of the boys was rewarded. (each / every / any)
Ans: Each of the boys was rewarded.

Determiners in 2009 HSLC Examination
1. He gave away _____ money he had to the beggar. (little/a little/ the little)
Ans: He gave away the little money he had to the beggar.

2. Reading is _____ useful hobby. (a/an/the)
Ans: Reading is a useful hobby.

3. Only _____ of the candidates were suitable. (few/a few/ the few)
Ans: Only few of the candidates were suitable. 

4. They won the match without _____ difficult. (much/more/many)
Ans: They won the match without much difficult.

5. _____ of the competitors will get a certificate. (Any/ Each/ Every)
Ans: Each of the competitors will get a certificate.

6. I don’t expect _____ help from them. (some/any/many)
Ans: I don’t expect any help from them.

Determiners in 2010 HSLC Examination
1. My brother is _____ N. C. C. cadet. (a/an/the)
Ans: My brother is an N. C. C. cadet.

2. First read _____ books you have with you. (few/a few/the few)
Ans: First read the few books you have with you.

3. _____ of the oranges were rotten. (many/more/ much)
Ans: Much of the oranges were rotten.

4. Socrates gave _____ useful advice to his pupils. (many/much/more)
Ans: Socrates gave much useful advice to his pupils.

5. Hurry up! We have only _____ time left. (little/a little/ the little)
Ans: Hurry up! We have only little time left.

6. The workers decided to form _____ union. (a/an/the)
Ans: The workers decided to form a union.

Determiners in 2011 HSLC Examination
1. The painter is a man of _____ words. (few/a few the few)
Ans: The painter is a man of few words.

2. _____ honorary secretary gets no salary for holding the post. (A/An/The)
Ans: An honorary secretary gets no salary for holding the post.

3. _____ of the candidates must produce her/his identity card. (Any/Every/Each)
Ans: Each of the candidates must produce her/his identity card.

4. India won the match with _____ bit of luck. (little/a little/the little)
Ans: India won the match with a little bit of luck.

Determiners in 2012 HSLC Examination
1. _____ men are free from faults. (few/a few/the few)
Ans: Few men are free from faults.

2. _____ hour has passed since he left us. (a/the/an)
Ans: An hour has passed since he left us

3. _____ of the students will be given a copy of the magazine. (every/each/any)
Ans: Each of the students will be given a copy of the magazine.

4. Please give me _____ money you have. (little/a little/the little)
Ans: Please give me the little money you have.

READ MORE  Sentence Correction | Class 10 English Grammar - SEBA

Determiners in 2013 HSLC Examination
1. He will come back within _____ hour. (a/ an /the)
Ans: He will come back within an hour.

2. _____ men are free from faults. (few/a fewl the few)
Ans: Few men are free from faults.

3. Leap year falls in _____ fourth year. (any/ every each)
Ans: Leap year falls in every fourth year.

4. _____learning is a dangerous thing. (little /a little / the little)
Ans: little

Determiners in 2014 HSLC Examination
1. I gave _____ one rupee note to the beggar. (a/an/the)
Ans: I gave a one rupee note to the beggar.

2. My father is _____ older than my mother. (many/much/more)
Ans: My father is much older than my mother.

3. I buy _____ books every month. (few/the few/a few)
Ans: I buy a few books every month.

4. I need _____ money I have. (little/a little/the little)
Ans: I need the little money I have.

Determiners in 2015 HSLC Examination
1. Please give me _____ time to finish the work. (little/a little/the little)
Ans: Please give me a little time to finish the work. 

2. Then I will take you to _____ university. (a/an/the)
Ans: Then I will take you to the university.

Determiners in 2016 HSLC Examination
1. Ramen comes home twice _____ month. (a/an/the)
Ans: Ramen comes home twice a month.

2. Mr. Bell rang _____ bell of alarm and I woke up. (a/an/the)
Ans: Mr. Bell rang the bell of alarm and I woke up.

3. A busy person has _____ time to waste. (little/a little/the little)
Ans: A busy person has little time to waste.

4. Only _____ of the applicants were found suitable. (few/a few/the few)
Ans: Only a few of the applicants were found suitable.

Determiners in 2017 HSLC Examination
1. My brother is an _____ NCC Cadet.
Ans: My brother is an an NCC Cadet.

2. We found the house without _____ difficulty.
Ans: We found the house without much difficulty.

3. He has to feed his family with _____ money he earns.
Ans: He has to feed his family with the little money he earns.

4. Our Principal is a man of _____ words.
Ans: Our Principal is a man of few words.

Determiners in 2018 HSLC Examination
1. _____ rich are not always unkind.
Ans: The rich are not always unkind.

2. The principal gave the students _____ sound advice.
Ans: The principal gave the students much sound advice.

3. Every school has _____ union of the students.
Ans: Every school has a union of the students.

4. Is there _____ coffee left in the pot?
Ans: Is there any coffee left in the pot?

Determiners in 2019 HSLC Examination
1. My brother had gone _____ hour ago.
Ans: My brother had gone an hour ago. 

2. A busy man has _____ time to waste.
Ans: A busy man has little time to waste.

3. The classes started after _____ bell had rung.
Ans: The classes started after the bell had rung. 

4. _____ of their property was lost in the flood.
Ans: Much of their property was lost in the flood.

Determiners in 2020 HSLC Examination
1. They won the match without _____ difficulty. (many/much/more)

Ans: They won the match without much difficulty.

2. Reading is _____ useful hobby. (a/an/the)
Ans: Reading is a useful hobby.

3. I gave him _____ books I had. (few/a few/the few)
Ans: I gave him the few books I had.

4. Kalidasa is _____ Shakespeare of India. (a/an/the)
Ans: Kalidasa is the Shakespeare of India.

Leave a Comment

error: Content is protected !!
Scroll to Top