Sentence Correction | Class 10 English Grammar | Class 10 Sentence Correction Question Bank | Sentence Correction English Grammar Question Bank | Sentence Correction Question Answer Assam | SEBA Class 10 Sentence Correction Question Bank


Sentence Correction

Sentence Correction in 2005 HSLC Examination
1. I paid hundred rupees for this shirt.
Ans: I paid a hundred rupees for the’ shirt.

2. He insisted on me to accompany him.
Ans: He insisted on my accompanying him.

3. Let us hear his speech.
Ans: Let us listen to his speech.

4. I know him for a long time.
Ans: I have know him for a long time.

5. That boy doesn’t even know the alphabets.
Ans: That boy doesn’t even know the alphabet.

6. We reached the station timely.
Ans: We reached the station in time.

Sentence Correction in 2006 HSLC Examination
1. They left the hostel with bag and baggage.
Ans: They left the hostel bag and baggage.

2. If it will rain, we will not go out.
Ans: If it rains, we shall not go out.

3. He offered me a ten-rupees note.
Ans: He gave me a ten-rupee note.

4. One of his family members lives in Chennai.
Ans: One of the members of his family lives in Chennai.

5. Tell me where is the post office.
Ans: Tell me where the post office is.

6. I am going to school by bus everyday.
Ans: I go to school by bus everyday.

Sentence Correction in 2007 HSLC Examination
1. Oranges are good to be eaten.
Ans: The oranges are good to eat.

2. The matter was informed to the police.
Ans: The matter was reported to police.

3. The train will leave in time.
Ans: The train will leave on time.

4. You have less books than I have.
Ans: You have less books than me.

3. Do you repent for your misdeed?
Ans: Do you repent of your misdeeds?

6. You should not do such mistakes.
Ans: You should not make such mistakes.

Sentence Correction in 2008 HSLC Examination
1. I asked him how far was it to the nearest town.
Ans: I asked him how far it was to the nearest town.

2. In her first book she describes about her childhood.
Ans: In her first book she describes her childhood.

3. I can’t go out because I have too many work to do.
Ans: I can’t go out because I have lots of work to do.

4. He loves the music and playing the guitar.
Ans: He loves music and playing the guitar.

5. The opposite to ‘increase’ is ‘decrease’.
Ans: The opposite of ‘increase’ is ‘decrease’.

6. He thinks that the price for oil is bound to increase.
Ans: He thinks that the price for oil is likely to increase.

Sentence Correction in 2009 HSLC Examination
1. My ambition is to become engineer.
Ans: My ambition is to become an engineer.

2. You must stop to write now.
Ans: You must stop writing now.

3. It is you who has done wrong.
Ans: It is you who have made mistake.

4. We can’t look in the dark.
Ans: We can’t look through the dark.

5. Oranges are good to be eaten.
Ans: Oranges are good to eat.

6. He prefers coffee than tea.
Ans: He prefers coffee to tea.

Sentence Correction in 2010 HSLC Examination
1. The learnt the poem by his heart.
Ans: He learnt the poem by heart.

2. I do exercise in the morning.
Ans: I take exercise in the morning.

3. Either this is true or false.
Ans: This is either true or false.

4. He is not capable to do it.
Ans: He is not capable of doing it.

5. This carpet is feeling smooth.
Ans: This carpet feels smooth.

6. Don’t do anything in hurry.
Ans: Don’t do anything hurriedly.

Sentence Correction in 2011 HSLC Examination
1. We need some furnitures.
Ans: We need some furniture.

2. The both parents were present at the function.
Ans: Both the parents were present at the function.

3. When you do your homework?
Ans: When do you do your homework?

4. Please tell me who is your headmaster.
Ans: Please tell me who your headmaster is.

5. I have visited the zoo last year.
Ans: I visited the zoo last year.

Sentence Correction in 2012 HSLC Examination
1. He is a MRCP and his brother is a FRCS.
Ans: He is an MRCP and his brother is an FRCS.

2. Six miles are a long distance.
Ans: Six Miles is a long distance.

3. All his kiths and kins are against him.
Ans: All his kith and kin are against him.

4. He is my cousin brother.
Ans: He is my cousin.

5. I go to school on foot.
Ans: I go to school by foot.

Sentence Correction in 2013 HSLC Examination
1. Money isn’t the solution for every problem.
Ans: Money isn’t the solution to every problem.

2. This hotel provides fooding and lodging.
Ans: This hotel provides food and lodging.

3. Mr. Das deals with tea.
Ans: Mr. Das deals in tea.

4. She came back with bag and baggage.
Ans: She came back bag and baggage.

5. We spent the evening listening music.
Ans: We spent the evening listening to music.

Sentence Correction in 2014 HSLC Examination
1. I saw a strange dream last night.
Ans: I dreamt a strange dream last night.

2. He is a coward person.
Ans: He is a coward

3. His uncle sells second hand furnitures.
Ans: His uncle sells second hand furniture.

4. The sceneries of Arunachal Pradesh is charming.
Ans: The scenery of Arunachal Pradesh is charming.

5. She narrated the story shortly.
Ans: She narrated the story briefly.

Sentence Correction in 2015 HSLC Examination
1. I don’t know to do it.
Ans: I don’t know how to do it.

READ MORE  Narration | Class 10 English Grammar - SEBA

2. It is you who is to be blamed.
Ans: It is you who are to be blamed.

3. He told me that his brother is writing that letter
Ans: He told me that his brother was writing that letter

4. He asked me where do I live.
Ans: He asked me where I lived.

Sentence Correction in 2016 HSLC Examination
1. The sceneries of Arunachal Pradesh is charming.
Ans: The scenery of Arunachal Pradesh is charming.

2. I am feeling cold.
Ans: I fell cold.

3. Bread and butter make a good breakfast.
Ans: Bread and butter makes a good breakfast.

4. The news are true.
Ans: The news is true.

Sentence Correction in 2017 HSLC Examination
1. Niru is my cousin sister.
Ans: Niru is my cousin.
OR: Niru is my sister.

2. She prefers tea than coffee.
Ans: She prefers tea to coffee.

3. I gave him a few rupees I had.
Ans: I gave him the few rupees I had.

4. He is working hardly.
Ans: He is working hard.

Sentence Correction in 2018 HSLC Examination
1. He took out his shoes.
Ans: He took off his shoes.

2. I don’t know who are you.
Ans: Do it yourself.

3. She said that she will arrive at 6 p.m.
Ans: Do it yourself.

4. She prefers milk than curd.
Ans: She prefers milk to curd.

Sentence Correction in 2019 HSLC Examination
1. It can rain tonight.
Ans: It may rain tonight.

2. The cattles were grazing in the field.
Ans: The cattle were grazing in the field.

3. Each of the boys play cricket.
Ans: Each of the boys plays cricket.

4. How much money you need?
Ans: How much money do you need?

5. When you do your homework?
Ans: When do you do your homework?

Sentence Correction in 2020 HSLC Examination
1. Her son in law are rich men.
Ans: Her sons in law are rich men.

2. It is raining since morning.
Ans: It has been raining since morning.

3. How you know him?
Ans: How do you know him?

4. I and he are brothers.
Ans: He and I are brothers.

5. He is senior than me in age.
Ans: He is senior to me in age.

6. I don’t not know to do it.
Ans: I don’t not how know to do it.

Additional Sentence Correction with Answer Class 10

1. Children has a quick growth.
Ans: Children have a quick growth

2. All the books on that self belongs to me.
Ans: All the books on the shelf belong to me.

3. The students were asked not to make noise.
Ans: The students were asked to make no noise
OR: The students were asked not to make any noise

4. Let us hear his speech.
Ans: Let us listen to his speech.

5. Socrates was too poor to owns fine furnitures.
Ans: Socrates was too poor to own fine furniture.

6. The iron is a useful metal,
Ans: Iron is a useful metal.

7. The reward of sin are death.
Ans: The reward of sin is death.

8. The cattles were grazing in the field.
Ans: The cattle were grazing in the field.

9. A flock of bird are flying in the sky.
Ans: A flock of bird is flying in the sky.

10. There are no place inside the bus.
Ans: There is no room inside the bus.

11. Put your sign here.
Ans: Put your signature here.

12. Meera is my cousin sister.
Ans: Meera is my cousin.

13. I gave the beggar a five rupees note.
Ans: I gave the beggar a five rupee note.

14. The house is made of stones.
Ans: The house is made of stone.

15. Her son-in-law are rich men.
Ans: Her sons-in-law are rich men.

16. He carried her luggages.
Ans: He carried her luggage.

17. We all did not attend the meeting.
Ans: None of us attended the meeting.

18. Both of us did not go to school.
Ans: Neither of us went to school.

19. Each of these boys are intelligent.
Ans: Each of the boys is intelligent.

20. I And he are brothers.
Ans: He and I are brothers.

21. He is taller than me.
Ans: He is taller than I.

22. Who is there? Its me.
Ans: Who is there? it is I.

23. You should avail this opportunity.
Ans: You should avail yourself of this opportunity.

24. These all these boys are students.
Ans: All these boys are students.

25. The two friends are close to each other.
Ans: The two friends are close to one another.

26. Both of the men have not come.
Ans: Neither of the men have come.

27. He is a coward person.
Ans: He is a cowardly person.
OR: He is a coward.

28. There are many people who cannot write his own name.
Ans: There are many people who cannot write their own name.

29. Each of us loves our homes.
Ans: Each of us loves his home.

30. While walking in the road he found thousand rupees.
Ans: While walking in the road he found a thousand rupees.

31. Of the two boys the first one is tallest.
Ans: Of the two boys the first one is taller.

32. He is becoming strong everyday.
Ans: He is becoming stronger everyday.

33. She prefers coffee more than tea.
Ans: She prefers coffee to tea.

34. I gave him a few rupees I had.
Ans: I gave him the few rupees I had.

35. Anil asked Hari Sing it he can cook.
Ans: Anil asked Hari Sing if he could cook.

36. He is so lean as a thin pole.
Ans: He is as lean as a thin pole.

37. He does ot care for his health.
Ans: He does not take care of his health.

READ MORE  Determiner | Class 10 English Grammar - SEBA

38. He turned angry before I said anything.l co l.
Ans: He turned angry before I had said anything.

39. He knows to drive motor car.
Ans: He knows how to drive a motor car.

40. She knows to prepare good meals.
Ans: She knows how to prepare good meals.

41. She took out her over-coat.
Ans: She took off her over-coat.

42. Please put off the lamp.
Ans: Please put out the lamp.

43. He denied to help his parents.
Ans: He refused to help his parents.

44. She refused the charge brought against her.
Ans: She denied the charge brought against her.

45. They will live here for a day.
Ans: They will stay here for a day.

46. We shall provide you with fooding and lodging.
Ans: We shall provide you with food and lodging.

47. I am seeing an aeroplane flying in the air.
Ans: I sce an aeroplane flying in the air.

48. I am feeling cold.
Ans: I feel cold.

50. Please hear his speech minutely.
Ans: Please listen to his speech minutely.

51. She gave a long speech on social forestry.
Ans: She delivered a long speech on social forestry.

52. The citizens of Delhi is hard hit by the constant fog.
Ans: The citizens of Delhi are hard hit by the constant fog.

52. Neither the teacher nor the student were present.
Ans: Neither the teacher nor the student was present.

53. Neither the sellers nor the buyers was there in the market.
Ans: Neither the sellers nor the buyers were there in the market.

54. She and I am friends.
Ans: She and I are friends.

55. Bread and butter make a good food.
Ans: Bread and butter makes a good food.

56. Either she or her brother were in the house.
Ans: Either she or her brother was preset in the house.

57. Time and tide wait for none.
Ans: Time and tide waits for none.

58. I as well as my friends are good listeners.
Ans: I as well as my friends am good listeners.

59. A lot of things remain to be done.
Ans: A lot of things remains to he done.

60. When I shall meet her I shall give her thc book.
Ans: When I shall meet her I shall give her the book.

61. The news are true.
Ans: The news is true.

62. If he should do wrong the teacher would punish him,
Ans: If he did wrong the teacher would punish him.

62. You will obey me.
Ans: You shall obey me.

63. You can mcet me whenever you like.
Ans: You may meet me whenever you like.

64. She may read English clearly.
Ans: She can read English clearly.

65. She could went there alone.
Ans: She could go there alone.

66. How could she killed the pet cat?
Ans: How could she kill the pet cat?

67. She talks much loudly.
Ans: She talks very loudly.

68. It is bitter cold today.
Ans: It is bitterly cold to-day.

69. He is working hardly.
Ans: He is working hard.

70. She sings goodly.
Ans: She sings well.
OR: She sings nicely.

71. He is presently in the U.S.A.
Ans: He is in the U.S.A. at present.

72. Minu came back lately last night.
Ans: Minu came back late last night.

73. She is intelligent but fairly indolent.
Ans: She is intelligent but rather indolent.

74. No sooner bus had stopped than the pick-pocket ran away.
Ans: No sooner had the bus stoped than the pick-pocket ran away.

75. She ran directly to the doctor’s house.
Ans: She ran direct to the doctor’s house.

76. As he is illiterate so cannot read and write.
Ans: As he is illiterate, so he cannot read and write.

77. Not only he will lend the money, but also he will co-operate.
Ans: Not only will he lend the money, but he will also co-operate.

78. Please make a copy of this word by word.
Ans: Please make a copy of this word for word.

79. The teacher wanted to know as to why she was late.
Ans: The teacher wanted to know why she was late.

80. The letter was written with ink.
Ans: The letter was written in ink.

81. Madhu is junior than Golap.
Ans: Madhu is junior to Golap.

82. He generally comes to school by foot.
Ans: He génerally comes to school on foot.

83. I told that on his face.
Ans: I told that to his face.

84. He wrote me a long letter.
Ans: He wrote to me a long letter.

85. Rose smells sweetly.
Ans: Rose smells sweet.

86. She wants a pen to write.
Ans: She wants a pen to write with.

87. My pen is costlier than your.
Ans: My pen is costlier than yours.

88. Many homes have been damaged by flood.
Ans: Many houses have been damaged by flood.

89. She was appointed in the post.
Ans: She was appointed to the post.

90. She is laid down by fever.
Ans: She is laid up with fever.

91. Either of the two friends are at fault.
Ans: Either of the two friends is at fault.

92. The train will arrive recently.
Ans: The train will arrive shortly.

93. Shortly the price of gold has gone up.
Ans: Recently the price of gold has gone up.

94. They have been pulling on somehow.
Ans: They have been getting on somehow.

95. They did many mischiefs.
Ans: They did much mischief.

96. Arun said that he will repay the loan soon.
Ans: Arun said that he would repay the loan soon.

97. He is addicted in gambling.
Ans: He is addicted to gambling.

98. You must vacate; there is no help.
Ans: You must vacate; there is no help for it.

READ MORE  Change of Voice | Class 10 English Grammar - SEBA

99. Mr. Smith married with a Japanese lady.
Ans: Mr. Smith married a Japanese lady.

100. His new pair of shoes are brown in colour.
Ans: His new pair of shoes is brown in colour.

101. My ambition is to become engineer.
Ans: My ambition is to become an engineer.

102. You must stop to write now.
Ans: You must stop writing now.

103. It is you who has done wrong.
Ans: It is you who have done wrong.

104. We cannot look in the dark.
Ans: We cannot see in the dark.

105. Oranges are good to be eaten.
Ans: Oranges are good to eat.

106. He prefers coffee than tea.
Ans: He prefers coffee to tea.

107. My all books are lost.
Ans: All my books are lost.

108. It is a beautiful poetry.
Ans: It is a beautiful poem.

109. How much money you need?
Ans: How much money do you need?

110. I have bought this pen yesterday.
Ans: I bought this pen yesterday.

111. I don’t know who are you.
Ans: I do not know who you are.

112. We need some furnitures.
Ans: We need some furniture.

113. The both parents were present at the function.
Ans: Both the parents were present at the function.

114. When you do your homework?
Ans: When do you do your homework?

115. Please tell me who is your headmaster.
Ans: Please tell me who your headmaster is.

116. I have visited the zoo last year.
Ans: I visited the zoo last year.

117. Let us discuss about the matter.
Ans: Let us discuss the matter.

118. We reached the station timely.
Ans: We reached the station in time.

119. If it will rain, we will not go out.
Ans: If it rains, we will not go out.

120. He offered me a ten rupees note.
Ans: He offered me a ten rupee note.

121. One of his family members lives in Chennai.
Ans: One of the members of his family lives in Chennai.

122. Tell me where is the post office.
Ans: Tell me where the post office is.

123. I am going to school by bus everyday.
Ans: I go to school by bus everyday.

124. Oranges are good to be eaten.
Ans: Oranges are good to eat.

125. The matter was informed to the police.
Ans: The police were informed of the matter.

126. The train will leave in time.
Ans: The train will leave on time.

127. You have less books than I have.
Ans: You have fewer books than I have.

128. Do you repent for your misdeed?
Ans: Do you repent of your misdeed?

129. You should not do such mistakes.
Ans: You should not make such mistakes.

130. I asked him how far was it to the nearest town.
Ans: I asked him how far it was to the nearest town.

131. In her first book she describes about her childhood.
Ans: In her first book she describes her childhood.

132. I can’t go out because I have too many work to do.
Ans: I can’t go out because I have many things to do.

133. He loves the music and playing the guitar.
Ans: He loves music and plays on the guitar.

134. The opposite to ‘increase’ is ‘decrease’.
Ans: The opposite of increase is decrease.

135. He thinks that the price for oil is bound to increase.
Ans: He thinks that price of oil is bound to increase.

136. Children has a quick growth.
Ans: Children have a quick growth.

137. All the books on that shelf belongs to me.
Ans: All the books on the shelf belong to me.

138. The students were asked not to make noise.
Ans: The students were asked not to make a noise,

139. Let us hear his speech.
Ans: Let us listen to his speech.

140. The iron is a useful metal.
Ans: Iron is a useful metal.

141. I paid hundred rupees for this shirt.
Ans: I paid a hundred rupees for this shirt.

142. He insisted on me to accompany him.
Ans: He insisted on my accompanying him.

143. Let us hear his speech.
Ans: Let us listen to his speech.

144. I know him for a long time.
Ans: I have known him for a long time.

145. That boy does not even know the alphabets.
Ans: That boy does not even know the alphabet.

146. She bought a set of new furnitures.
Ans: She bought a set of new furniture.

147. I entered the room and find him sleeping.
Ans: I entered the room and found him sleeping.

148. He does not know to ride on a bicycle.
Ans: He does not know how to ride a bicycle.

149. It is raining from last evening.
Ans: It has been raining since last evening.

150. He is a MRCP and his brother is a FRCS.
Ans: He is an MRCP and his brother is an.

151. FRCS. Six miles are a long distance.
Ans: Six miles is a long distance.

152. All his kiths and kins are against him.
Ans: All his kith and kin are against him.

153. He is my cousin brother.
Ans: He is my cousin.

154. I go to school by foot.
Ans: I go to school on foot.

155. These kinds of apples is sweet.
Ans: These kinds of apples are sweet.

156. Here come their daddy.
Ans: Here comes their daddy.

157. Hari and Ram is here.
Ans: Hari and Ram are here.

158. He and his friend has arrived.
Ans: He and his friend have arrived.

159. Bread and butter are a good food.
Ans: Bread and butter is a good food.

160. My friend and benefactor have arrived.
Ans: My friend and benefactor has arrived.

Leave a Comment

error: Content is protected !!
Scroll to Top