Preposition | Class 10 English Grammar | Class 10 Preposition Question Bank | Preposition English Grammar Question Bank | Preposition Question Answer Assam | SEBA Class 10 Preposition Question Bank


Preposition

Preposition in 1996 HSLC Examination
1. The prisoner was accused _____ murder. (for/of/on)
Ans: The prisoner was accused of murder.

2. The poor man died _____ cancer. (of/from /in)
Ans: The poor man died of cancer.

3. Flour is made _____ wheat. (of/from/ with)
Ans: Flour is made from wheat.

4. We are proud _____ our country. (for/with /of)
Ans: We are proud of our country.

5. I wrote the note _____ ink. (with/in/by)
Ans: I wrote the note in ink.

Preposition in 1997 HSLC Examination
1. Please send a reply _____ my letter. (to/of/for)
Ans: Please send a reply to my letter. 

2. I shall look _____ the complaint. (for/about/into)
Ans: I shall look into the complaint.

3. The Principal presided _____ the meeting. (over/at/in)
Ans: The Principal presided over the meeting.

4. My father was angry _____ my failure. (for/at/in)
Ans: My father was angry at my failure.

5. I cannot part _____ this book. (with/from/of)
Ans: I cannot part with this book. 

6. We all sympathize _____ the poor man. (for/about/with)
Ans: We all sympathize with the poor man.

Preposition in 1998 HSLC Examination
1. Do not boast _____ your wealth. (of/in/for)
Ans: Do not boast of your wealth.

2. The lame man lives _____ begging. (with/from/by)
Ans: The lame man lives by begging.

2. He often suffers _____ illness. (in/from/with)
Ans: He often suffers from illness.

4. I bought this pen _____ five rupees. (by/for/with)
Ans: I bought this pen for five rupees.

5. Shoes are made _____ leather. (of/from/ with)
Ans: Shoes are made of leather. 

6. The student was sure _____ success. (to/in/of)
Ans: The student was sure of success. 

Preposition in 1999 HSLC Examination
1. I warned him _____ driving so fast. (for/on/against)
Ans: I warned him against driving so fast.

2. The blind man lives _____ begging. (by/with/on)
Ans: The blind man lives by begging.

3. Always beware _____ false friends. (from/of/with)
Ans: Always beware of false friends.

4. A greedy man hankers _____ money. (after/for/in)
Ans: A greedy man hankers after money.

5. He sent the letter _____ hand. (by/with/in)
Ans: He sent the letter by hand.

4. The tiger lives _____ flesh. (by/on/with)
Ans: The tiger lives on flesh.

Preposition in 2000 HSLC Examination
1. The ship was bound _____ India. (to/off/for)
Ans: The ship was bound for India.

2. Virtue consists _____ speaking the truth. (in/of/on)
Ans: irtue consists of speaking the truth.

3. I was amazed _____ his conduct. (at/by/in)
Ans: I was amazed at his conduct.

Preposition in 2001 HSLC Examination
1. She is gifted _____ a sweet voice. (of/to/with)

Ans: She is gifted with a sweet voice.

2. I can not agree _____ your proposal. (at/to/with)
Ans: I can not agree to your proposal.

3. I have great regard _____ my teachers. (for/in/to)
Ans: I have great regard to my teachers.

Preposition in 2002 HSLC Examination
1. I am satisfied _____ your work. (by/with/at)
Ans: I am satisfied at your work.

2. The boy was charged _____ with stealing. (for/of/with)
Ans: The boy was charged with with stealing.

3. You should be polite _____ your seniors. (to/with/for)
Ans: You should be polite to your seniors.

4. I have a distaste _____ pop music. (in/for/of)
Ans: I have a distaste for pop music.

Preposition in 2003 HSLC Examination
1. Gandhi was convicted _____ lying. (of/for/to)
Ans: Gandhi was convicted of lying.

2. The labourer lives _____ hand to mouth. (by/from/for)
Ans: The labourer lives from hand to mouth.

3. I warned him _____ driving so fast. (of/from/against)
Ans: I warned him against driving so fast.

4. Always beware _____ false friends. (from/at/of)
Ans: Always beware of false friends.

5. Great books deal _____ human problems. (of/with/in)
Ans: Great books deal with human problems.

6. The teacher was annoyed _____ me. (at/from/ with)
Ans: The teacher was annoyed with me.

Preposition in 2004 HSLC Examination
1. Socrates had no desire _____ wealth or comfort. (for/of/towards)
Ans: Socrates had no desire for wealth or comfort.

2. Pay attention _____ what your teacher says. (at/in/to)
Ans: Pay attention to what your teacher says.

3. He is satisfied _____ his job. (at/with/in)
Ans: He is satisfied with his job.

4. I am indebted _____ you are your help. (with/of/to)
Ans: I am indebted to you are your help.

5. Assam is rich _____ minerals. (in/for/with)
Ans: Assam is rich in minerals.

6. One should be conscious _____ one’s faults. (about/of/at)
Ans: One should be conscious of one’s faults.

Preposition in 2005 HSLC Examination
1. Man does not live _____ bread alone. (on/for/by)
Ans: Man does not live by bread alone.

2. There is an exception _____ every rule. (on/to/in)
Ans: There is an exception to every rule.

3. You should not boast _____ your wealth. (of/in/for)
Ans: ou should not boast of your wealth.

4. Mr. Sarma presided _____ the meeting. (on/at/over)
Ans: Mr. Sarma presided over the meeting.

5. She prefers tea _____ cold drinks. (for/than/to)
Ans: She prefers tea to cold drinks.

6. Nobody in the class could compete _____ Raja. (against/with/to)
Ans: Nobody in the class could compete with Raja.

Preposition in 2006 HSLC Examination
1. I can not part _____ this book. (with/of/from)
Ans: I can not part with this book.

2. I was surprised _____ his behaviour. (with/by/at)
Ans: I was surprised at his behaviour.

3. He will come back _____ an hour. (by/at/in)
Ans: He will come back in an hour.

4. The lame man lives _____ begging. (by/with/or)
Ans: The lame man lives by begging.

5. Do not run _____ money. (for/after/at)
Ans: Do not run after money.

6. She was tired _____ waiting for him. (with/by/of)
Ans: She was tired of waiting for him.

READ MORE  Translation | Class 10 English Grammar - SEBA

Preposition in 2007 HSLC Examination
1. The train is bound _____ Howrah. (to/at/for)
Ans: The train is bound for Howrah.

2. One should not boast _____ one’s wealth. (of/for/at)
Ans: One should not boast of one’s wealth.

3. My sister excels _____ dancing. (at/in/by)
Ans: My sister excels in dancing.

4. That man is devoid _____ common sense. (of/in/from)
Ans: That man is devoid of common sense.

5. This film is suitable _____ children. (to/with/for)
Ans: This film is suitable for children.

6. The girl parted _____ her parents in tears. (with/from/by)
Ans: The girl parted with her parents in tears.

Preposition in 2008 HSLC Examination
1. Do not boast _____ your wealth. (for, of, in)
Ans: Do not boast of your wealth.

2. The ship was bound _____ India. (to, for, of)
Ans: The ship was bound for India.

3. He goes to school _____ bus. (in, by, with)
Ans: He goes to school by bus.

4. He has been suffering _____ fever. (with, by, from)
Ans: He has been suffering from fever.

5. Assam is rich _____ minerals. (with, for, in)
Ans: Assam is rich in minerals.

6. I prefer tea _____ cold drinks. (to, from, than)
Ans: I prefer tea to cold drinks.

Preposition in 2009 HSLC Examination
1. Shoes are made _____ leather. (with/of/by)
Ans: Shoes are made of leather.

2. I can not agree _____ your proposal. (to/with/on)
Ans: I can not agree to your proposal.

3. The man repented _____ his past misdeeds. (for/at/of)
Ans: The man repented of his past misdeeds.

4. She is gifted _____ a sweet voice. (by/of/with)
Ans: She is gifted with a sweet voice.

5. Man does not live _____ bread alone. (on/by/for)
Ans: Man does not live by bread alone.

6. Always beware _____ false friends. (with/from/of)
Ans: Always beware of false friends.

Preposition in 2010 HSLC Examination
1. What is the time _____ your watch? (in/on/by)
Ans: What is the time by your watch?

2. This is a quotation _____ Milton. (of/from/by)
Ans: This is a quotation from Milton.

3. You should provide well _____ your children. (for/to/of)
Ans: You should provide well for your children.

4. He has yet recoveried _____ illness. (by/of/from)
Ans: He has yet recoveried from illness.

5. He sympathized _____ me in my sorrow. (to/with/for)
Ans: He sympathized with me in my sorrow.

6. The old man is hard _____ hearing. (of/for/in)
Ans: The old man is hard of hearing.

Preposition in 2011 HSLC Examination
1. There was a noise of children _____ play. (in/on/at)
Ans: There was a noise of children at play.

2. Her mother is _____ he town council. (in/on/over)
Ans: Her mother is on he town council.

3. The teacher knows his students _____ name. (with/by/for)
Ans: The teacher knows his students by name.

4. Babysitters are a boon _____ parents. (for/upon/to)
Ans: Babysitters are a boon to parents.

Preposition in 2012 HSLC Examination
1. I met him _____ the street. (in/at/on)
Ans: I met him on the street.

2. Please pay attention _____ your studies. (for/to/on)
Ans: Please pay attention to your studies.

3. He is an authority _____ science. (of/for/in)
Ans: He is an authority in science.

4. The teacher is in full control _____ the class. (of/over/in)
Ans: The teacher is in full control over the class.

Preposition in 2013 HSLC Examination
1. Happiness consists _____ speaking the truth. (of/in/for)
Ans: Happiness consists in speaking the truth.

2. One should be honest _____ dealing with fellowmen. (on/in/at)
Ans: One should be honest in dealing with fellowmen.

Preposition in 2014 HSLC Examination
3. She is looking _____ a domestic help. (to/in/for)

Ans: She is looking for a domestic help.

4. The burden seemed too much _____ him. (to/for/on)
Ans: The burden seemed too much for him.

Preposition in 2015 HSLC Examination
1. Health is preferable _____ wealth. (than/for/to)
Ans : Health is preferable to wealth.

2. He is angry _____ his naughty sister. (at/with/upon)
Ans : He is angry with his naughty sister.

Preposition in 2016 HSLC Examination
1. The cow lives _____ grass. (by/from/on)
Ans : The cow lives on grass.

2. He lives _____ hand to mouth. (on/from/by)
Ans : He lives from hand to mouth.

3. He is appointed _____ the post. (in/to/at)
Ans : He is appointed to the post.

4. She is junior _____ me by three years. (to/from/than)
Ans : She is junior to me by three years.

Preposition in 2017 HSLC Examination

1. We go to school _____ bus. (in/with/by)
Ans: We go to school by bus.

2. I am senior _____ your sister. (than/to/from)
Ans: I am senior to your sister.

3.The Principal presided _____ the meeting. (in/over/at)
Ans: The Principal presided over the meeting.

4. She excels _____ dancing. (at/in/by)
Ans: She excels in dancing.

Preposition in 2018 HSLC Examination
1. He always runs _____ money. (at/ for/ after)
Ans: He always runs after money.

2. Flour is made _____ wheat. (of/ from/ with)
Ans: Flour is made of wheat.

3. Write your answers _____ black ink. (with/ by/ in)
Ans: Write your answers in black ink.

4. The cow lives _____ grass. (on/ upon/ with)
Ans: The cow lives on grass.

Preposition in 2019 HSLC Examination
1. This train is bound _____ Delhi. (to/upon/for)

Ans: This train is bound for Delhi.

2. Assam is rich _____ minerals. (for fin/ about)
Ans: Assam is rich in minerals.

3. I met him _____ the street. (in/ on/upon)
Ans: I met him on the street.

4. Happiness consists _____ speaking the truth. (of/in/at)
Ans: Happiness consists in speaking the truth.

Preposition in 2020 HSLC Examination
1. They are satisfied _____ your work. (by/at/with)
Ans: They are satisfied with your work.

READ MORE  Tense Correction | Class 10 English Grammar - SEBA

2. Man doesn’t live _____ bread alone. (on/by/at)
Ans: Man doesn’t live by bread alone.

3. Rita excels _____ dancing. (at/by/in)
Ans: Rita excels in dancing.

4. He is looking _____ a domestic help. (to/in/for)
Ans: He is looking for a domestic help.

Preposition in 2022 HSLC Examination
1. They are sitting _____ the dining table. (on/at/upon)

Ans : They are sitting at the dining table.

2. Ravi is senior _____ me by two years. (from/than/to)
Ans : Ravi is senior to me by two years.

3. He was prevented _____ going to Delhi. (for/from/with)
Ans : He was prevented from going to Delhi.

4. Flour is made _____ wheat. (from/by/with)
Ans : Flour is made from wheat.

Additional Prepositions with Answer Class 10

1. She is fond of playing _____ the piano. (in/on/with)
Ans: She is fond of playing on the piano.

2. The cat jumped _____ the fence. (over/through/by)
Ans: The cat jumped over the fence.

3. Please pass the book _____ me. (for/to/over)
Ans: Please pass the book to me.

4. We met our friends _____ the park yesterday. (at/on/in)
Ans: We met our friends in the park yesterday.

5. The keys are _____ the cushion. (under/beside/between)
Ans: The keys are under the cushion.

6. The movie starts _____ 7:30 PM. (at/on/with)
Ans: The movie starts at 7:30 PM.

7. We went swimming _____ the lake. (in/on/at)
Ans: We went swimming in the lake.

8. The birthday cake is _____ the presents. (between/in front of/behind)
Ans: The birthday cake is in front of the presents.

9. The cat is sleeping _____ the table. (in/under/between)
Ans: The cat is sleeping under the table.

10. I will meet you _____ the corner of the street. (at/in/on)
Ans: I will meet you on the corner of the street.

11. She was lost _____ the way to the museum. (on/by/with)
Ans: She was lost on the way to the museum.

12. The pen is _____ the notebook. (on/between/over)
Ans: The pen is between the notebook.

13. The gift is wrapped _____ colorful paper. (with/in/under)
Ans: The gift is wrapped in colorful paper.

14. The ball is _____ the chair. (between/beside/under)
Ans: The ball is beside the chair.

15. The meeting is scheduled _____ 2:00 PM. (for/at/with)
Ans: The meeting is scheduled for 2:00 PM.

16. He is standing _____ the bus stop. (beside/on/in)
Ans: He is standing beside the bus stop.

17. The cat is hiding _____ the couch. (in/behind/under)
Ans: The cat is hiding behind the couch.

18. She is talented _____ singing. (at/in/with)
Ans: She is talented in singing.

19. I found the lost keys _____ the car seats.(in/between/on)
Ans: I found the lost keys between the car seats.

20. They celebrated their anniversary (with/in/at) a fancy restaurant.
Ans: They celebrated their anniversary at a fancy restaurant.

21. The book is _____ the lamp. (between/behind/in front of)
Ans: The book is behind the lamp.

22. She is interested _____ photography. (in/with/at)
Ans: She is interested in photography.

23. The keys are _____  the newspaper. (under/on/between)
Ans: The keys are under the newspaper.

24. He arrived _____ the airport 30 minutes before the flight. (at/in/on)
Ans: He arrived at the airport 30 minutes before the flight.

25. The cat is resting _____ the bed. (on/in/between)
Ans: The cat is resting on the bed.

26. They will meet you _____ the main entrance of the mall. (by/at/in)
Ans: They will meet you at the main entrance of the mall.

27. We went hiking _____ the mountains last weekend. (in/by/on)
Ans: We went hiking in the mountains last weekend.

28. The painting is hanging _____ the two windows. (between/on/in front of)
Ans: The painting is hanging between the two windows.

29. The cookies are _____ the jar on the kitchen counter. (with/between/in)
Ans: The cookies are in the jar on the kitchen counter.

30. The children are playing _____ the playground. (beside/at/in)
Ans: The children are playing in the playground.

31. She is good _____ solving math problems. (at/with/for)
Ans: She is good at solving math problems.

32. The cat jumped _____ the table. (over/at/with)
Ans: The cat jumped over the table.

33. The keys are _____ the flowerpot. (between/under/at)
Ans: The keys are under the flowerpot.

34. They met _____ the school library to study. (on/at/in)
Ans: They met in the school library to study.

35. The gift is _____ the Christmas tree. (on/under/between)
Ans: The gift is under the Christmas tree.

36. He excels _____ playing the guitar. (at/on/with)
Ans: He excels at playing the guitar.

37. The cat is hiding _____ the bed. (in/on/under)
Ans: The cat is hiding under the bed.

38. We had a picnic _____ the beach last Sunday. (at/on/with)
Ans: We had a picnic at the beach last Sunday.

39. The jewelry is stored _____ the safe. (between/inside/on)
Ans: The jewelry is stored inside the safe.

40. She is great _____ science experiments. (in/at/on)
Ans: She is great at science experiments.

41. The cat is sitting _____ the windowsill. (beside/at/on)
Ans: The cat is sitting on the windowsill.

42. They traveled _____ train to the city. (by/with/at)
Ans: They traveled by train to the city.

43. The ball rolled _____ the couch. (in/between/under)
Ans: The ball rolled under the couch.

44. We will meet you _____ the corner of the street. (at/on/between)
Ans: We will meet you at the corner of the street.

45. She is afraid _____ spiders. (with/of/on)
Ans: She is afraid of spiders.

46. The painting is hanging _____ the fireplace. (between/on/above)
Ans: The painting is hanging above the fireplace.

READ MORE  Vocabulary | Class 10 English Grammar - SEBA

47. The cat is sleeping _____ the chair. (in/between/under)
Ans: The cat is sleeping between the chair.

48. He is skilled _____ playing chess. (in/at/with)
Ans: He is skilled at playing chess.

49. The keys are _____ the TV remote. (between/beside/on)
Ans: The keys are beside the TV remote.

50. The party is scheduled _____ 7:00 PM. (for/at/on)
Ans: The party is scheduled for 7:00 PM.

51. She excels _____ mathematics. (in/at/with)
Ans: She excels in mathematics.

52. The cat is hiding _____ the curtains. (in/behind/with)
Ans: The cat is hiding behind the curtains.

53. We will go camping _____ the forest next week. (at/by/in)
Ans: We will go camping in the forest next week.

54. The gift is wrapped _____ a red ribbon. (with/in/under)
Ans: The gift is wrapped with a red ribbon.

55. The pen is _____ the notebook. (between/beside/over)
Ans: The pen is beside the notebook.

56. They celebrated their anniversary _____ a beautiful cake. (with/in/on)
Ans: They celebrated their anniversary with a beautiful cake.

57. He arrived _____ the hotel just in time for dinner. (on/in/at)
Ans: He arrived at the hotel just in time for dinner.

58. The keys are _____ the kitchen table. (on/between/under)
Ans: The keys are on the kitchen table.

59. She is interested _____ painting. (in/on/at)
Ans: She is interested in painting.

60. We had lunch _____ the restaurant down the street. (at/with/on)
Ans: We had lunch at the restaurant down the street.

61. The cat is perched _____ the roof. (in/on/at)
Ans: The cat is perched on the roof.

62. They met _____ the café for a cup of coffee. (at/in/on)
Ans: They met at the café for a cup of coffee.

63. The book is _____ the bookshelf. (between/behind/in front of)
Ans: The book is in front of the bookshelf.

64. He is passionate _____ playing the guitar. (with/about/at)
Ans: He is passionate about playing the guitar.

65. The keys are _____ the chair. (under/on/between)
Ans: The keys are under the chair.

66. The event is scheduled _____ December 15th. (for/on/with)
Ans: The event is scheduled for December 15th.

67. She is talented _____ computer programming. (at/in/with)
Ans: She is talented in computer programming.

68. The cat is hiding _____ the bushes. (in/behind/under)
Ans: The cat is hiding behind the bushes.

69. They went fishing _____ the river. (at/in/on)
Ans: They went fishing in the river.

70. The picture is hanging _____ the fireplace. (between/on/above)
Ans: The picture is hanging above the fireplace.

71. She excels _____ her studies. (in/at/on)
Ans: She excels in her studies.

72. The keys are _____ the coffee table. (between/beside/on)
Ans: The keys are on the coffee table.

73. He arrived _____ the office early in the morning. (on/in/at)
Ans: He arrived at the office early in the morning.

74. The cookies are _____ the jar on the kitchen shelf. (with/inside/between)
Ans: The cookies are inside the jar on the kitchen shelf.

75. We will meet you _____ the entrance of the museum. (by/at/in)
Ans: We will meet you at the entrance of the museum.

76. She is interested _____ science experiments. (in/with/at)
Ans: She is interested in science experiments.

77. The cat is sleeping _____ the bed. (in/on/under)
Ans: The cat is sleeping under the bed.

78. They celebrated their success _____ a grand party. (with/in/on)
Ans: They celebrated their success with a grand party.

79. The painting is _____ the wall. (between/beside/on)
Ans: The painting is on the wall.

80. The meeting is scheduled _____ 3:00 PM. (for/at/with)
Ans: The meeting is scheduled for 3:00 PM.

81. The cat is hiding _____ the table. (in/behind/under)
Ans: The cat is hiding under the table.

82. They traveled _____ bus to the city. (by/with/on)
Ans: They traveled by bus to the city.

83. The gift is wrapped _____ colorful paper. (with/in/on)
Ans: The gift is wrapped in colorful paper.

84. She is skilled _____ playing the piano. (at/in/with)
Ans: She is skilled at playing the piano.

85. The keys are _____ the couch. (under/beside/between)
Ans: The keys are beside the couch.

86. We had a picnic _____ the riverbank. (at/on/with)
Ans: We had a picnic on the riverbank.

87. The book is _____ the bookshelf. (between/in front of/behind)
Ans: The book is in front of the bookshelf.

88. The cat is resting _____ the chair. (on/between/under)
Ans: The cat is resting on the chair.

89. She is afraid _____ heights. (with/of/on)
Ans: She is afraid of heights.

90. The cookies are _____ the cookie jar. (with/in/on)
Ans: The cookies are in the cookie jar.

91. He is passionate _____ playing football. (at/with/about)
Ans: He is passionate about playing football.

92. They met _____ the restaurant for lunch. (at/in/on)
Ans: They met at the restaurant for lunch.

93. The keys are _____ the kitchen counter. (between/on/under)
Ans: The keys are on the kitchen counter.

94. The event is scheduled _____ April 1st. (for/on/with)
Ans: The event is scheduled for April 1st.

95. She excels _____ cooking. (in/at/with)
Ans: She excels at cooking.

96. The cat is perched _____ the top of the tree. (in/on/at)
Ans: The cat is perched at the top of the tree.

97. The picture is hanging _____ the sofa. (between/on/above)
Ans: The picture is hanging above the sofa.

98. They went camping _____ the mountains last summer. (at/in/on)
Ans: They went camping in the mountains last summer.

99. He arrived _____ the airport at noon. (on/in/at)
Ans: He arrived at the airport at noon.

100. The party is scheduled _____ Saturday night. (for/at/on)
Ans: The party is scheduled for Saturday night.

Leave a Comment

error: Content is protected !!
Scroll to Top