Tense Correction | Class 10 English Grammar | Class 10 Tense Correction Question Bank | Tense Correction English Grammar Question Bank | Tense Correction Question Answer Assam | SEBA Class 10 Tense Correction Question Bank


Tense Correction

Tense Correction in 1996 HSLC Examination
1. I (write) this letter since morning.
Ans: I have been writing this letter since morning.

2. You (fail) unless you work harder.
Ans: You will fail unless you work harder.

3. I have not seen him since we (leave) school.
Ans: I have not seen him since we left school.

Tense Correction in 1997 HSLC Examination
1. If you (neglect) your studies, you will fail.
Ans: If you neglect your studies, you will fail.

2. I (not meet) him for a week.
Ans: I have not met him for a week.

3. The bus usually (arrive) here at 6 O’clock.
Ans: The bus usually arrives here at 6 O’clock.

Tense Correction in 1998 HSLC Examination
1. When he entered my room, I _____ (write) a letter
Ans: When he entered my room, I was writing a letter.

2. The match _____ (start) before we reached the field.
Ans: The match had started before we reached the field.

3. It is time you _____ (go) home
Ans: It is time you went home.

Tense Correction in 1999 HSLC Examination
1. I shall wait here until he _____ back. (come)
Ans: I shall wait here until he comes back

2. I _____ my breakfast yet. (not take)
Ans: I have not taken my breakfast yet.

3. When he came in, I _____ a letter. (write)
Ans: When he came in, I was writing a letter.

Tense Correction in 2000 HSLC Examination
1. He _____ across the road when a scooter hit him. (walk)
Ans: He was walking across the road when a scooter hit him.

2. I wish I _____ the job. (accept)
Ans: I wish I accepted the job.

3. Hurry up, the taxi (wait)
Ans: Hurry up, the taxi is waiting.

Tense Correction in 2001 HSLC Examination
1. They _____ in Delhi for ten years. (live)
Ans: They have been living in Delhi for ten years.

2. She died after she _____ for five years. (suffer)
Ans: She died after she had suffered for five years.

3. Ten years _____ since I met you. (pass)
Ans: Ten years have passed since I met you.

4. When he came, it _____ all over. (be)
Ans: When he came, it was all over

5. He _____ here until you return. (stay)
Ans: He will stay here until you return.

Tense Correction in 2002 HSLC Examination
1. When he started for office, it still _____ .(rain)
Ans: When he started for office, it was still raining.

2. I _____ my friend for ages. (not meet)
Ans: I have not met my friend for ages.

3. If you _____ him, he would have helped you. (request)
Ans: If you had requested him, he would have helped you.

4. She _____ in this school since 1990. (work)
Ans: She has been working in this school since 1990.

5. We two _____ friends for long. (be)
Ans: We two have been friends for long.

Tense Correction in 2003 HSLC Examination
1. We _____ each other for the last ten years. (know)
Ans: We have known each other for the last ten years.

2. If I _____ his address, I would have contacted him. (know)
Ans: If I had known his address, I would have contacted.

3. Look, there _____ the bus. (go)
Ans: Look, there goes the bus.

Tense Correction in 2004 HSLC Examination
1. He can not play in the match as he _____ his foot. (injure)
Ans: He can not play in the match as he has injured his foot.

2. I wish I _____ help you. (can)
Ans: I wish I could help you.

3. If I _____ you, I should not accept that post. (be)
Ans: If I were you, I should not accept that post.

Tense Correction in 2005 HSLC Examination
I hurried back to the room _____ (feel) very nervous, for it is much easier _____ (steal) something than to return it undetected. I _____ (open) the door quietly, then _____ (stand) in the doorway inclouded moonlight. Anil was still asleep. I _____ (creep) to the head of the bed and my hand _____ (come) up with the notes.

Ans: I hurried back to the room feeling very nervous, for it is much easier to steal something than to return it undetected. I opened the door quietly, then stood in the doorway inclouded moonlight. Anil was still asleep. I crept to the head of the bed and my hand came up with the notes.

READ MORE  Change of Voice | Class 10 English Grammar - SEBA

Tense Correction in 2006 HSLC Examination
1. Father is not at home; he _____ out. (go)
Ans: Father is not at home; he has gone out.

2. He _____ the station before the train departed. (reach)
Ans: He had reached the station before the train departed.

3. It’s time we _____ home. (return)
Ans: It’s time we returned home.

Tense Correction in 2007 HSLC Examination
1. The new teacher _____ us now for six months. (teach)
Ans: The new teacher has been teaching us now for six months.

2. Mohan _____ home before it started raining. (reach)
Ans: Mohan had reached home before it started raining.

3. He told us that he never _____ a lie. (tell)
Ans: He told us that he would never tell a lie.

Tense Correction in 2008 HSLC Examination
1. Our teacher _____ to London last year. (go)
Ans: 1. Our teacher went to London last year.

2. John _____ a number of short stories. (write)
Ans: John has written a number of short stories.

3. We should never _____ a lie. (tell)
Ans: We should never tell a lie.

Tense Correction in 2009 HSLC Examination
1. The lady slipped while she (climb) the steps.
Ans: The lady slipped while she was climbing the steps.

2. We shall wait here until he (came) back.
Ans: We shall wait here until he comes back.

3. He talks as if he (know) everything.
Ans: He talks as if he knew everything.

Tense Correction in 2010 HSLC Examination
1. He jumped off the bus while it _____ . (move)
Ans: He jumped off the bus while it was moving.

2. He said that he _____ the letter. (Post)
Ans: He said that he had posted the letter.

3. He _____ a teacher since 1994. (be)
Ans: He has been a teacher since 1994.

Tense Correction in 2011 HSLC Examination
1. We (know) each other for five years.
Ans: We have known each other for five years.

2. The other day I (meet) a magician in the bazaar.
Ans: The other day I met a magician in the bazaar.

Tense Correction in 2012 HSLC Examination
1. She said that she (will) help her friend.
Ans: She said that she would help her friend.

2. The boys (play) in the garden when the tree fell down.
Ans: The boys were playing in the garden when the tree fell

Tense Correction in 2013 HSLC Examination
1. I wish I (be) a king.
Ans: I wish I were a king

2. The boy (sleep), don’t disturb him.
Ans: The boy is sleeping, don’t disturb him.

Tense Correction in 2014 HSLC Examination
1. She _____ a book when I saw her. (read)
Ans: She was reading a book when I saw her.

2. She _____ a teacher since 2002. (be)
Ans: She has been a teacher since 2002.

Tense Correction in 2015 HSLC Examination
1. The bell rang after we (finish) our work.
Ans: The bell rang after we had finished our work.

2. Please ring me up as soon as he (come)
Ans: Please ring me up as soon as he came.

Tense Correction in 2016 HSLC Examination
1. It is time we (go) to bed.
Ans: It is time we went to bed.

2. She behaves as if she (know) everything.
Ans: She behaves as if she knew everything.

Tense Correction in 2017 HSLC Examination
1. If it (rain) we shall not go out.
Ans: If it rains we shall not go out.

2. We (know) each other for the last ten years.
Ans: We have known each other for the last ten years.

Tense Correction in 2018 HSLC Examination
1. If I (be) you, I would not have called him again.
Ans: I were you, I would not have called him again.

2. The Principal is not in his room.He (go) out.
Ans: The Principal is not in his room.He went out.

Tense Correction in 2019 HSLC Examination
1. They (live) in Delhi for ten years.
Ans: They have been living in Delhi for ten years.

2. When he came it (be) all over.
Ans: When he came it was all over.

3. He (stay) here until you return.
Ans: He will stay here until you return.

Tense Correction in 2020 HSLC Examination
1. I (go) there before she went.
Ans: I had gone there before she went.

2. Ten years(pass) since I met you last.
Ans: Ten years had passed since

3. I met you last. When she came I (write) a letter.
Ans: When she came I was writing a letter.

READ MORE  Vocabulary | Class 10 English Grammar - SEBA

Tense Correction in 2022 HSLC Examination
1. Haren was appointed in the post.

Ans: Haren was appointed to the post.

2. It is raining since last night.
Ans: It has been raining since last night.

3. How much money you need?
Ans: How much money do you need?

4. Five kilograms are not so heavy to carry.
Ans: Five kilograms is not so heavy to carry.

5. The old man died from COVID-19.
Ans: The old man died of COVID-19.

Additional Correct Tense with Answer Class 10

1. We (know) each other for five years.
Ans: We have known each other for five years.

2. I (write) this letter since morning.
Ans: I have been writing this letter since morning.

3. It (rain) since eight O’clock this morning.
Ans: It has been raining since eight O’clock this morning.

4. I (have) my dinner an hour ago.
Ans: I had had my dinner an hour ago.

5. When we went to his house, he (read) a book.
Ans: When we went to his house, he was reading a book.

6. She behaves as if she (know) everything.
Ans: She behaves as if she knew everything.

7. Socrates was (take) away to prison.
Ans: Socrates was taken away to prison.

8. They (live) here since 1999.
Ans: They have been living here since 1999.

9. I (not meet) him for a week.
Ans:I have not met him for a week.

10. Who was the girl you (talk) to when I (pass) you?
Ans: : Who was the girl you were talking to when I passed you?

11. He (come) tomorrow morning.
Ans: He will come tomorrow morning.

12. The work was (begin) a month ago.
Ans: The work was begun a month ago.

13. We (live) here since 1999.
Ans: We have been living here since 1999.

14. When I reached home mother (work) in the kitchen.
Ans: When I reached home mother was working in the kitchen.

15. I (go) to apply for the post.
Ans: I am going to apply for the post.

16. The Second World War (begin) in 1938.
Ans: The Second World War began in 1938.

17. She (read) a book when I saw her.
Ans: She was reading a book when I saw her.

18. She usually (go) out for a walk in the evening.
Ans: She usually goes out for a walk in the evening.

19. He (sleep) and cannot meet you now.
Ans: He is sleeping and cannot meet you now.
OR Ans: He sleeps and cannot meet you now.

20. He (do) the work since Monday last.
Ans: He has been doing the work since Monday last.

21. When he entered the room, 1 (write) a letter.
Ans: When he entered the room 1 was writing a letter.

22. If you (neglect) your studies, you will fail.
Ans: If you neglect your studies, you will fail.

23. It (be) cold this morning, but the sun (shine) now.
Ans: It was cold this morning but the sun was shining now.

24. The show always (begin) at 6 P.M.
Ans: The show always begins at 6 P.M.

25. He (kill) in the last war.
Ans: He was killed in the last war.

26. You (fail) unless you work hard.
Ans: Unless you work hard you will fail.

27. He is not here. He (go) home.
Ans: He is not here. He has gone home.

28. If I (be) you, I would not do that.
Ans: If I were you, I would not do that.

29. I (not hear) from him for a year now.
Ans: I have not heard from him for a year now.

30. My sister (go) to school on foot.
Ans: My sister goes to school on foot.

31. We (come) here three years ago.
Ans: We came here three years ago.

32. Look at the sky, it (go) to rain very soon.
Ans: Look at the sky, it is going to rain very soon.

33. If I (be) there, I (help) you.
Ans: If I had been there, I would have helped you.
OR Ans: If I were there, I would have helped you.

34. Gandhi (be) the greatest man of India.
Ans: Gandhi is the greatest man of India.

35. The bus usually (arrive) here at 6 o’clock.
Ans: The bus usually arrives here at 6 o’clock.

36. If it (rain), I shall. not go out.
Ans: If it rains, I shall not go out.

37. He (go) to Shillong last month.
Ans: He went to Shillong last month.

READ MORE  Preposition | Class 10 English Grammar - SEBA

38. I (read) the book since morning.
Ans: I have been reading the book since morning.

39. He (leave) for Europe last Friday.
Ans: He left for Europe last Friday.

40. You (learn) English for six years now.
Ans: You have been learning English for six years now.

41. He went out after he (lock) the door.
Ans: He went out after he had locked the door.

42. As he was getting off the bus, he (fall) down.
Ans: As he was getting off the bus, he fell down.

43. He treated me as though I (be) a god.
Ans: He treated me as though I were a god.

44. We shall wait here until he (come) back.
Ans: We shall wait here until he comes back.

45. I (not take) my breakfast yet.
Ans: I have not taken my breakfast yet.

46. When he came in, I (write) a letter.
Ans: When he came in, I was writing a letter.

47. He (walk) across the road when a scooter hit him.
Ans: He was walking across the road when a scooter hit him.

48. I wish I (accept) the job.
Ans: I wish I accepted the job.

49. Hurry up, the taxi (wait).
Ans: Hurry up, the taxi is waiting.

50. They (live) in Delhi for ten years.
Ans: They have been living in Delhi for ten years.
OR Ans: They lived in Delhi for ten years.

51. She died after she (suffer) for five years.
Ans: She died after she had suffered for five years.

52. Ten years (pass) since I met you last.
Ans: Ten years have passed since I met you last.

53. When he came it (be) all over.
Ans: When he came it was all over.

54. He (stay) here until you return.
Ans: He will stay here until you return.

55. When we started for office, it still (rain).
Ans: When we started for office, it was still raining.

56. I (not meet) my friends for ages.
Ans: I have not met my friends for ages.

57. If you (request) him, he would have helped you.
Ans: If you requested him, he would have helped you.

58. She (work) in this school since 1990.
Ans: She has been working in this school since 1990.

59. We two (be) friends for long.
Ans: We two have been friends for long.

60. We (know) each other for the last ten years.
Ans: We have known each other for the last ten years.

61. If I (know) his address, I would have contacted him.
Ans: If I knew his address, I would have contacted him.

62. Look, there (go) the bus.
Ans: Look, there goes the bus.

63. Your message (reach) me yesterday.
Ans: Your message reached me yesterday.

64. The girl (wait) for me since morning.
Ans: The girl has been waiting for me since morning.

65. The Kamrup Express (leave) before we reached the station.
Ans: The Kamrup Express had left before we reached the station.

66. We (live) here since 1988.
Ans: We have been living here since 1988.

67. The train (stop) if you pull the alarm chain.
Ans: The train will stop if you pull the alarm chain.

68. There was a rumor that he (die) of cholera.
Ans: There was rumor that he died of cholera.

69. We are busy in idle talks but he (prepare) his lessons for the school.
Ans: We are busy in idle talks but he is preparing his lessons for the school.

70. He looks as if he (see) a ghost.
Ans: He looks as if he saw a ghost.

71. If I(be) there, I (help) you.
Ans: If I had been there, I would have helped you.

72. I would not go there if I (be) you.
Ans: I would not go there if I were you.

73. He was walking as though he (be) lame.
Ans: He was walking as though he were lame.

74. She talks as if she (know) everything.
Ans: She talks as if she knew everything.

75. What would you do if you (find) a snake in your bed?
Ans: What would you do if you found a snake in your bed?

85. I don’t know the answer; but even if I (know) it, I wouldn’t tell him.
Ans: I don’t know the answer; but even if I knew it, I wouldn’t tell him.

86. I didn’t know the answer; but even if I (know) it, I wouldn’t have told him.
Ans: I didn’t know the answer, but even if 1 had known it, I wouldn’t have told him.

Leave a Comment

error: Content is protected !!
Scroll to Top