Narration | Class 10 English Grammar | Class 10 Narration Question Bank | Narration English Grammar Question Bank | Narration Question Answer Assam | SEBA Class 10 Narration Question Bank


Narration

Narration in 1996 HSLC Examination
1. He said to me, “Where is your book?”
Ans: He asked me where my book was.

2. I replied that I had lost that.
Ans: I said, “I have lost it.”

Narration in 1997 HSLC Examination
1. He said to me, “I know you.”
Ans: He told me that he knew me.

2. He asked me if I could help him.
Ans: He said to me, “Can you help me ?”

Narration in 1998 HSLC Examination
1. Arun said, “I do not know this boy.”
Ans: Arun said that he did not know that boy

2. I asked the boy if he had answered all the questions.
Ans: I said to the boy, “Did you answer all the questions?”

Narration in 1999 HSLC Examination
1. I made some money yesterday”, Anil said.
Ans: Anil said that he had made some money the day before.

2. Raju told me that he would meet me the next day.
Ans: Raju said to me, I shall meet you tomorrow.

Narration in 2000 HSLC Examination
1. Anita said to Ravi, Please lend me your pen.
Ans: Anita requested Ravi to lend her his pen.

2. The boy told me that his father would meet me soon
Ans: The boy said to me, “My father will meet you soon.”

Narration in 2001 HSLC Examination
1. He said to me, “Lend me your book for today.”
Ans: He asked me to lend him my book for that day

2. He said to me, “You will be tired before you arrive.”
Ans: He told me that I would be tired before I arrived

3. Ram asked me if I had a car.
Ans: Ram said to me, “Do you have a car?”

4. The old man wished that I might be happy
Ans: The old man said, “May you be happy.”

Narration in 2002 HSLC Examination
1. He said to me, “When did you buy this book?”
Ans: He asked me when I had bought that book.

2. I said, “I bought it yesterday.”
Ans: I replied (or, said) that I had bought it the day before.

3. Ravi thanked me for my help.
Ans: Ravi said to me, “Thank you for your help.”

4. The old man prayed that God might help me.
Ans: The old man said to me, “May God helps you.”

Narration in 2003 HSLC Examination
1. Mohan said to Hari, “Can I borrow a hundred rupees from you ?”
Ans: Mohan asked Hari if he could borrow a hundred rupees from him.

2. Hari replied that he had no money to lend him.
Ans: Hari said, “I have no money to lend you.”

3. “Can you ride a bicycle? I asked Gita.
Ans: I asked Gita if she could ride a bicycle

4. The teacher said, “The earth is round.”
Ans: The teacher said that the earth is round.

Narration in 2004 HSLC Examination
1. The teacher said to me, “Don’t neglect your studies.’”
Ans: The teacher advised me not to neglect my studies.

2. The doctor said to her, “Can you buy the medicines?”
Ans: The doctor asked her if she could buy the medicines.

3. The Headmaster asked me who I was.
Ans: The Headmaster said to me, “Who are you?”

4. He told his wife that he might be late.
Ans: He said to his wife, “I may be late.”

Narration in 2005 HSLC Examination
1. “I made some money yesterday”, he said to Hari
Ans: He told Hari that he had made some money the day before.

2. Mohan said that he goes for a walk every morning.
Ans: Mohan said, “I go for a walk every morning.

READ MORE  Change of Voice | Class 10 English Grammar - SEBA

Narration in 2006 HSLC Examination
1. The boy said, “Sir, please explain the poem once more.”
Ans: The boy requested the teacher to explain the poem once more.

2. The teacher said that he would do that the next day
Ans: The teacher said, “I shall do it tomorrow.

Narration in 2007 HSLC Examination
1. He said to them, “Good-bye, my friends!”
Ans: Addressing them as friends he wished good-bye to

2. I said to her, “Do you want my help?”
Ans: I asked her whether/if she wanted my help.

Narration in 2008 HSLC Examination
1. The teacher said, “Honesty is the best policy”
Ans: The teacher said that honesty is the best policy.

2. Anita said, “I do not know the boy.”
Ans: Anita said that she did not know the boy.

Narration in 2009 HSLC Examination
1. The lady said to the man, “I don’t know you.”
Ans: The lady told the man that she did not know him.

2. She asked him to keep quiet.
Ans: She said to him, “Keep quiet.”

Narration in 2010 HSLC Examination
1.The lady said to me, “I will tell you my story”.
Ans: The lady told me that she would tell me her story.

2. I told her that I had no time for that.
Ans: I said to her, “I have no time for this.”

Narration in 2011 HSLC Examination
1. The mechanic said, “I will repair your car tomorrow
Ans: The mechanic said that he would repair my car the next day

2. The teacher enquired of the pupil if he had done his homework.
Ans: The teacher said to the pupil, “Have you done your homework?

Narration in 2012 HSLC Examination
1. He said, “Honesty is the best policy”.
Ans: He said that honesty is the best policy

2. He said that he takes bath in the Brahmaputra every morning.
Ans: He said, “I take bath in the Brahmaputra every morning.”

Narration in 2013 HSLC Examination
1. She said, ”The water is boiling.”
Ans: She said that the water was boiling.

2. Mira said that her mother had been suffering from fever.
Ans: Mira said, “My mother has been suffering from fever”

Narration in 2014 HSLC Examination
1. He told her not to disturb him.
Ans: He said to her, “Don’t disturb me.”

2. Mother said to me, “Don’t tell a lie.”
Ans: Mother told me not to tell a lie.

Narration in 2015 HSLC Examination
1. “What a beautiful building!”, he said.
Ans: He exclaimed with strange that it was a beautiful building.

2. She proposed that we should go for a walk.
Ans: She said,” Let’s go for a walk.”

Narration in 2016 HSLC Examination
1. “Can you drive a car?” I said to Rahim.
Ans: I asked Rahim if he could drive a car.

2. The stranger asked me if I could tell the way of the post office.
Ans: The stranger said to me, “Can you tell me the way of the post office.

Narration in 2017 HSLC Examination
1. Anita said, ”I do not know the boy”.
Ans: Anita told that she didn’t know the boy.

2. Rahim said that his mother had been suffering from fever.
Ans: Rahim said,” My mother has been suffering from fever.”

Narration in 2018 HSLC Examination
1. Rahim said to me, “Do you know the man standing at the gate?”
Ans: Rahim asked me if I knew the man standing at the gate.

2. The young man told me that he had come from Jorhat to work in Guwahati.
Ans: The young man said to me,” I came from Jorhat to work in Guwahati.”

Narration in 2019 HSLC Examination
1. She asked me why the teacher had punished me.
Ans: She said to me, “Why did the teacher punish you?”

READ MORE  Sentence Correction | Class 10 English Grammar - SEBA

2. Anita said to Ravi, “Please lend. me your pen.”
Ans: Anita requested Ravi to lend her his pen.

Narration in 2020 HSLC Examination
1. Rashid asked me if I knew Rahim.
Ans: Rashid said to me, “Do you know Rahim? “

2. Mother said to me, “What will you do after the examination?”
Ans: Mother asked me what I would do after the examination.

Narration in 2022 HSLC Examination
1. Mitali asked me if I had a pen to spare.
Ans: Mitali said to me, “Do you have a pen to spare?”

2. Mother said to Rafique, “Do not keep evil company in your life.”
Ans: Mother advised Rafique not to keep evil company in his life.

Additional Narration with Answer Class 10

1. She said, “I will visit my grandmother tomorrow.”
Ans: She said that she would visit her grandmother the next day.

2. He told me that he was coming to the party.
Ans: He said, “I am coming to the party.”

3. The teacher said that the Earth revolves around the Sun.
Ans: The teacher said, “The Earth revolves around the Sun.”

4. She exclaimed, “What a beautiful sunset!”
Ans: She exclaimed that it was a beautiful sunset.

5. “Are you going to the market?” she asked.
Ans: She asked if I was going to the market.

6. He requested that they finish the project by Friday.
Ans: He said, “Please finish the project by Friday.”

7. “I have completed my homework,” Tom said.
Ans: Tom said that he had completed his homework.

8. “Did you see the movie last night?” he asked.
Ans: He asked if I had seen the movie last night.

9. The teacher said, “Close the door.”
Ans: The teacher instructed us to close the door.

10. She told me that she had already read the book.
Ans: She said, “I have already read the book.”

11. “Please pass me the salt,” John said.
Ans: John requested to pass him the salt.

12. “Will you help me with my homework?” she asked.
Ans: She asked if I would help her with her homework.

13. “I am going to the park,” she said.
Ans: She said that she was going to the park.

14. She asked if I had seen her lost purse.
Ans: She asked, “Have you seen my lost purse?”

15. “Please send me the report,” the manager said.
Ans: The manager requested to send him the report.

16. He told her that he had already completed the assignment.
Ans: He said, “I have already completed the assignment.”

17. “Don’t touch that,” the mother warned her child.
Ans: The mother warned her child not to touch that.

18. “Are you coming to the party?” he asked.
Ans: He asked if I was coming to the party.

19. “I will call you later,” he promised.
Ans: He promised that he would call me later.

20. She asked if I had finished my homework.
Ans: She asked, “Have you finished your homework?”

21. The principal told the students that they should be punctual.
Ans: The principal said, “You should be punctual.”

22. “I’ll help you with your project,” he offered.
Ans: He offered to help with the project.

23. “Have you seen my keys?” she inquired.
Ans: She inquired if I had seen her keys.

24. “I am going to the library,” he informed us.
Ans: He informed us that he was going to the library.

25. She asked whether he had taken the medicine.
Ans: She asked, “Have you taken the medicine?”

26. “Please water the plants,” she said.
Ans: She requested to water the plants.

27. She said that she had already visited the museum.
Ans: She said, “I have already visited the museum.”

READ MORE  Determiner | Class 10 English Grammar - SEBA

28. “Don’t forget to buy some bread,” he reminded me.
Ans: He reminded me not to forget to buy some bread.

29. “Will you attend the meeting?” the boss asked.
Ans: The boss asked if I would attend the meeting.

30. “I cannot come to the party,” she replied.
Ans: She replied that she could not come to the party.

31. He asked if I had received his email.
Ans: He asked, “Have you received my email?”

32. “Please turn off the lights,” the teacher instructed.
Ans: The teacher instructed to turn off the lights.

33. The coach told the team that they had to practice harder.
Ans: The coach said, “You have to practice harder.”

34. “Did you pass the exam?” he questioned.
Ans: He questioned whether I had passed the exam.

35. “I’ll be there by 5 PM,” he assured.
Ans: He assured that he would be there by 5 PM.

36. She asked if I had borrowed her pen.
Ans: She asked, “Did I borrow your pen?”

37. “Please make a reservation for two,” the customer requested.
Ans: The customer requested to make a reservation for two.

38. He told her that he had already watched the movie.
Ans: He said, “I have already watched the movie.”

39. “Don’t touch that hot stove,” the mother warned her child.
Ans: The mother warned her child not to touch the hot stove.

40. The manager stated that the company had achieved its sales target.
Ans: The manager said, “The company has achieved its sales target.”

41. “Let’s go to the beach tomorrow,” she suggested.
Ans: She suggested going to the beach the next day.

42. “Have you seen my umbrella?” he asked.
Ans: He asked if I had seen his umbrella.

43. “I will meet you at the café,” she promised.
Ans: She promised to meet at the café.

44. She asked if I had finished my homework.
Ans: She asked, “Have you finished your homework?”

45. “Please pass me the salt,” he requested.
Ans: He requested to pass him the salt.

46. She said that she would visit her grandmother on Sunday.
Ans: She said, “I will visit my grandmother on Sunday.”

47. “Will you join the club?” she inquired.
Ans: She inquired if I would join the club.

48. “I have completed my project,” he informed.
Ans: He informed that he had completed his project.

49. “Don’t forget to bring your passport,” he reminded me.
Ans: He reminded me not to forget to bring my passport.

50. She mentioned that she had already traveled to Paris.
She said, “I have already traveled to Paris.”

51. “Let’s finish this project together,” he suggested.
He suggested that we finish the project together.

52. “Have you met the new teacher?” she asked.
She asked if I had met the new teacher.

53. “I am going to buy a new car,” he announced.
He announced that he was going to buy a new car.

54. She asked if I had read the latest novel.
She asked, “Have you read the latest novel?”

55. “Please send me the report by 5 PM,” the manager instructed.
The manager instructed to send him the report by 5 PM.

56. He mentioned that he would help with the charity event.
He said, “I will help with the charity event.”

57. “Don’t forget to lock the door before leaving,” she reminded.
She reminded not to forget to lock the door before leaving.

58. “Are you coming to the picnic?” they wondered.
They wondered if I was coming to the picnic.

59. “I can fix the computer issue,” he assured.
He assured that he could fix the computer issue.

60. She asked if I had visited the museum last weekend.
She asked, “Did you visit the museum last weekend?”

Leave a Comment

error: Content is protected !!
Scroll to Top