Vocabulary | Class 10 English Grammar | Class 10 Vocabulary Question Bank | Vocabulary English Grammar Question Bank | Vocabulary Question Answer Assam | SEBA Class 10 Vocabulary Question Bank


Vocabulary

Vocabulary in 1996 HSLC Examination
1. She would not _____ us how old she was. (tell, say)
Ans: She would not tell us how old she was.

2. He _____ the money. (denied, refused)
Ans: He refused the money.

Vocabulary in 1997 HSLC Examination
1. Several boats _____ during the storm. (sank/drowned)
Ans: Several boats sank during the storm.

2. It is difficult to go out in bad _____ (Climate/weather)
Ans: It is difficult to go out in bad weather.

Vocabulary in 1998 HSLC Examination
1. Today the _____ of Shillong is pleasant. (weather/climate)
Ans: Today the weather of Shillong is pleasant.

2. Both the parties came to an _____ settlement. (amiable/amicable)
Ans: Both the parties came to an amicable settlement.

Vocabulary in 1999 HSLC Examination
1. My warnings had no _____ on the boy. (effect/affect)
Ans: My warnings had no effect on the boy.

2. He could not _____ himself to the new situation. (adapt/adopt)
Ans: He could not adapt himself to the new situation.

Vocabulary in 2000 HSLC Examination
1. He has easy _____ to the minister. (excess / access)
Ans: He has easy access to the minister.

2. Hundreds of soldiers were _____ in the battle. (wounded / injured)
Ans: Hundreds of soldiers were injured in the battle.

Vocabulary in 2001 HSLC Examination
1. The _____ in my shop is not good today. (sell / sale)
Ans: The sale in my shop is not good today.

2. He _____ good English. (says / speaks)
Ans: He speaks good English.

Vocabulary in 2002 HSLC Examination
1. It is not proper to _____ through an open window. (sec / look)
Ans: It is not proper to look through an open window.

READ MORE  Narration | Class 10 English Grammar - SEBA

2. His parents’ warning had no _____ on him. (affect/effect)
Ans: His parents’ warning had no effect on him.

Vocabulary in 2003 HSLC Examination
1. The old man knew that his death was _____ (imminent / eminent)
Ans: The old man knew that his death was imminent.

2. Several boats _____ in the river during the storm. (drowned / sank)
Ans: Several boats sank in the river during the storm.

Vocabulary in 2004 HSLC Examination
1. I _____ I had taken your advice. (hope/wish)
Ans: I wish I had taken your advice.

2. He will leave for England _____ (shortly/recently)
Ans: He will leave for England shortly.

Vocabulary in 2005 HSLC Examination
1. August 15 is a _____ day for the Indians (historic / historical)
Ans: August 15 is a historic day for the Indians.

2. He will lose marks for his _____ handwriting. (eligible/illegible)
Ans: He will lose marks for his illegible handwriting.

Vocabulary in 2006 HSLC Examination
1. An _____ writer was invited as the chief guest. (eminent/imminent)
Ans: An eminent writer was invited as the chief guest.

2. A man of _____ is respected by all. (principal/principle)
Ans: A man of principle is respected by all.

Vocabulary in 2007 HSLC Examination
1. My advice had little _____ on the boy. (affect/effect)
Ans: My advice had little effect on the boy.

2. He was loved by all for his _____ nature. (amiable/amicable)
Ans: He was loved by all for his amiable nature.

Vocabulary in 2008 HSLC Examination
1. His handwriting is _____ (eligible / illegible)
Ans: His handwriting is illegible.

2. No body likes your _____ behaviour. (childlike / childish)
Ans: No body likes your childish behaviour.

Vocabulary in 2009 HSLC Examination
1. The woman narrated the incident _____ (shortly/briefly)
Ans: The woman narrated the incident briefly.

2. Her father was an _____ physician. (eminent/imminent)
Ans: Her father was an eminent physician.

READ MORE  Translation | Class 10 English Grammar - SEBA

Vocabulary in 2010 HSLC Examination
1. Our family deals in _____ products. (diary/dairy)
Ans: Our family deals in diary products.

2. He became popular because of his _____ nature. (amiable/amicable)
Ans: He became popular because of his amiable nature.

3. The lady could not thread the needle because of her _____ . (old age/weak health/ poor eye-sight)
Ans: The lady could not thread the needle because of her poor eye sight.

4. She does not read newspapers as she _____ . (watches T. V./cann’t read/has no time)
Ans: She does not read newspapers as she has no time.

Vocabulary in 2011 HSLC Examination
1. lose, loose
Ans: Lose: I have lost my bicycle.
Loose: loose the chain of the cat.

2. rise, raise
Ans: Rise: The sun rises in the east.
Raise: The Munjal Brothers have left no stone unturned to raise their company.

3. sight, site
Ans: Sight: Raju has lost his sight.
Site: This is the site of our new house.

Vocabulary in 2012 HSLC Examination
1. eligible, illegible
Ans: 1. Eligible: He is eligible for the post of an Assistant Professor.
Illegible: His handwriting is illegible.

2. accept, except
Ans: Accept: I did not accept his proposal.
Except: He gets up early every day except Sunday.

3. altar, alter
Ans: Altar: The idol was placed on the altar.
Alter: The scheme was altered.

Vocabulary in 2013 HSLC Examination
1. diary, dairy
Ans: 1. Diary: It is a good habit of writing a diary.
Dairy: We get milk from Guwahati Dairy.

2. effect, affect
Ans: Effect: What is the effect of such a bad habit?
Affect: Smoking affects health.

3. Site, cite
Ans: Site: The site of the school is good.
Cite: He cited the proposal to me.

Vocabulary in 2014 HSLC Examination
1. Principle, Principal
Ans: Principle: Mr. Ashim Sarma is a man of principle.
Principal: Our principal is a man of few words.

READ MORE  Tense Correction | Class 10 English Grammar - SEBA

2. Site, Cite
Ans: Site: The site of the school is good.
Cite: He cited the proposal to me.

3. Adopt, Adapt
Ans: Adopt: Mr. Bora has adopted a girl child.
Adapt: He could not adapt himself to the new situation.

Vocabulary in 2015 HSLC Examination
1. The Brahmaputra has changed its _____. (Coarse / Course)
Ans: The Brahmaputra has changed its course.

2. Sankardeva was an _____ scholar(eminent / imminent)
Ans: Sankardeva was an eminent scholar.

Vocabulary in 2016 HSLC Examination
1. My warning had no _____ on the boy. (effect / affect)
Ans: My warning had no effect on the boy.

2. He _____ to accept the money. (refused / denied)
Ans: He refused to accept the money.

Vocabulary in 2017 HSLC Examination
1. Rose smells _____ (sweetly / sweet)
Ans: Rose smells sweet.

2. Her handwriting is _____. (illegible / eligible)
Ans: Her handwriting is illegible.

Vocabulary in 2018 HSLC Examination
1. Mr. John will come to Guwahati _____. (recently/ shortly).
Ans: She narrated the matter shortly

2. Popular criticism has no _____ on the politicians. (effect/affect)
Ans: Popular criticism has no effect on the politicians.

Vocabulary in 2019 HSLC Examination
1. She narrated the matter _____. (shortly/briefly).
Ans: She narrated the matter briefly.

2. Please _____ to what he says. (listen/hear)
Ans: Please listen to what he says.

Vocabulary in 2020 HSLC Examination
1. The tiger is a beast of _____. (pray/prey)

Ans: The tiger is a beast of prey.

2. This medicine will _____ you of your pain. (relief/relieve)
Ans: This medicine will relieve you of your pain.

Vocabulary in 2022 HSLC Examination
1. Nobody likes his _____ behaviour. (child-like / childish)
Ans: Nobody likes his childish behaviour.

2. The two men arrived at an _____ settlement. (amiable / amicable)
Ans: The two men arrived at an amicable settlement.

Leave a Comment

error: Content is protected !!
Scroll to Top