A Question of Trust | SEBA Class 10 English Question Answer | Important Questions Answers | NCERT Solutions for Class 10 English | SEBA English Textbook Question Answer | HSLC English Question and Answer Assam | SEBA English Question and Answer Assam | Class 10 English | Footprints Without Feet


A Question of Trust

Multiple Choice Questions and Answers

1. What was the result of not wearing the gloves in the chapter ‘A Question of Trust’?
(a) Horace left his theft incomplete
(b) Horace left fingerprints all over the safe
(c) Horace failed to complete his mission
(d) All of the above
Ans: (b) Horace left fingerprints all over the safe

2. Who did Horace handover the jewels to?
(a) to the house lady
(b) to the cops
(c) to burglar no. 2
(d) None of these
Ans: (c) to burglar no. 2

3. What happened after two days of the successful theft in the chapter ‘A Question of Trust’?
(a) Horace was dead
(b) Horace met with an accident
(c) Horace left the country
(d) Horace was arrested
Ans: (d) Horace was arrested

4. What did Horace want to do?
(a) Marry the lady burglar
(b) Handover the lady to cops
(c) Rob the safe
(d) None of these
Ans: (c) Rob the safe

5. Who was the owner of the house in the chapter ‘A Question of Trust’?
(a) A grey-haired sixty-year-old lady
(b) The lady in red
(c) The burglar no. 2
(d) none of the above
Ans: (a) A grey-haired sixty-year-old lady

6. Why did Horace rob a safe every year?
(a) to live in style
(b) to buy rare and valuable books
(c) to live comfortably
(d) to support his family
Ans: (b) to buy rare and valuable books

7. How many times did Horace Danby make a theft in a year?
(a) only once
(b) twice
(c) thrice
(d) every month
Ans: (a) only once

8. In the chapter ‘A Question of Trust’ Horace always made ______.
(a) a lot of preparations before committing a theft
(b) two sets of keys
(c) two portions of the thefts
(d) new locks for the house
Ans: (a) a lot of preparations before committing a theft

9. What did the young lady threaten to do?
(a) to raise alarm
(b) to let Sherry loose at him
(c) to inform the police
(d) to call the neighbours
Ans: (c) to inform the police

10. Who was the real culprit in the chapter ‘A Question of Trust’?
(a) Horace
(b) the lady in red
(c) the owner’s wife
(d) the policeman
Ans: (b) the lady in red

11. Horace Danby did the job of—
(a) making toys
(b) making locks
(c) fixing leakages
(d) making jewellery
Ans: (b) making locks

12. In the chapter ‘A Question of Trust’, Horace was arrested on the basis of the____.
(a) lady in red’s confession
(b) fingerprints left on the safe
(c) owner of the house’ complaint
(d) none of the above
Ans: (b) fingerprints left on the safe

13. Horace Danby was fond of—
(a) reading rare and expensive books
(b) listening to music
(c) going to public parks
(d) watching movies
Ans: (a) reading rare and expensive books

14. What did the owner of the house in the chapter ‘A Question of Trust’ state?
(a) that the lady in red was the actual owner
(b) that Horace’s story was nonsense
(c) that Horace had not done any theft
(d) that she was the one who hired Horace
Ans: (b) that Horace’s story was nonsense

15. Where did Horace decide to make a theft this time?
(a) Montex Grange
(b) Shotover Grange
(c) Westbury Grange
(d) Mintunbury Grange
Ans: (b) Shotover Grange

16. Who was Horace Danby of the chapter ‘A Question of Trust’?
(a) He was a 50-year-old bachelor
(b) He ran a successful business of making locks
(c) He had attacks of hay fever in summers
(d) all of the above
Ans: (d) all of the above

17. What does Horace do for the owner’s wife?
(a) He cooks her a meal
(b) He opens the safe
(c) He cleans the cupboards
(d) None of these
Ans: (b) He opens the safe

18. What is the young lady’s reality?
(a) She owns the house
(b) She too is a burglar
(c) She is a house help
(d) She is a tenant
Ans: (b) She too is a burglar

19. How do you think was the smartest character in the story ‘A Question of Trust’?
(a) Horace Danby
(b) The lady in red
(c) The owner’s wife
(d) None of the above
Ans: (b) The lady in red

READ MORE  The Ball Poem | Class 10 English - SEBA

20. What did Horace request the lady in red to do?
(a) To inform the police
(b) To help him
(c) To go away
(d) To keep shut
Ans: (c) To go away

21. What did Horace plead to the police in the story ‘A Question of Trust’?
(a) to set him free
(b) the wife of the owner of the house had asked him to open the safe
(c) he did not conduct any theft
(d) none of the above
Ans: (b) the wife of the owner of the house had asked him to open the safe

22. How did the young lady present herself in the chapter ‘A Question of Trust’?
(a) Another burglar
(b) The lady of the house
(c) House help
(d) Neighbour
Ans: (b) The lady of the house

23. Where had the two servants of the house gone in the chapter ‘A Question of Trust’?
(a) to their native place
(b) for a movie
(c) to the market
(d) to the mall
Ans: (b) for a movie

24. What did Horace request the lady in red to do, in the chapter ‘A Question of Trust’?
(a) To go away
(b) To help him
(c) To inform the police
(d) To keep shut
Ans: (a) To go away

25. What had Horace forgotten to do while in the house in the chapter ‘A Question of Trust’?
(a) forgotten to wear his gloves
(b) forgotten to bring a bag
(c) forgotten to lock the house
(d) forgotten to wear the facemask
Ans: (a) forgotten to wear his gloves

26. Where had the servant at Shotover Grange gone that afternoon?
(a) to their cinema
(b) to the market
(c) to the park
(d) to the mall
Ans: (a) to their cinema

27. What threat did the lady in red give to Horace in the chapter ‘A Question of Trust’?
(a) To kill him
(b) To call the police
(c) To lock him in the house
(d) None of the above
Ans: (b) To call the police

28. Who does Horace meet at the site of robbery?
(a) A young lady
(b) A police officer
(c) A fireman
(d) The house owner
Ans: (a) A young lady

29. Did the two burglars compromise in the end, in the chapter ‘A Question of Trust’?
(a) Yes
(b) No
(c) May be
(d) May be not
Ans: (a) Yes

30. What was the lady in red gifted with in the chapter ‘A Question of Trust’?
(a) Rare personality
(b) Full of confidence
(c) smart & intelligent
(d) all of the above
Ans: (d) all of the above

31. On what condition did the two burglars compromise in the chapter ‘A Question of Trust’?
(a) Horace was to open the safe
(b) Horace was to handover the jewels to burglar no. 2
(c) Horace was to leave silently
(d) Both (a) & (b)
Ans: (d) Both (a) & (b)

32. What was Horace’s passion in the chapter ‘A Question of Trust’?
(a) to buy rare & costly books
(b) to rob rich people
(c) to collect jewels
(d) none of the above
Ans: (a) to buy rare & costly books

33. Was Horace aware of the fact that he was helping burglar no. 2 in the theft in the chapter ‘A Question of Trust’?
(a) Yes
(b) No
(c) May be
(d) May be not
Ans: (b) No

34. What qualities did Horace possess, as in the chapter ‘A Question of Trust’?
(a) He would never hurt anyone
(b) He would never carry weapons
(c) He would rob only the rich
(d) all of the above
Ans: (d) all of the above

35. In the chapter ‘A Question of Trust’ Horace thought that he was opening the safe _____.
(a) as per the plan
(b) for the lady of the house
(c) for his own good
(d) for his annual theft
Ans: (b) for the lady of the house

36. How many times did Horace make a theft in the chapter ‘A Question of Trust’?
(a) once
(b) twice
(c) thrice
(d) none of the above
Ans: (a) once

37. Who did Horace handover the jewels to in the chapter ‘A Question of Trust’?
(a) to the house lady
(b) to burglar no. 2
(c) to the cops
(d) None of the above
Ans: (b) to burglar no. 2

READ MORE  The Midnight Visitor | Class 10 English - SEBA

38. Who was the lady in red in the chapter ‘A Question of Trust’?
(a) Owner of the house
(b) Househelp
(c) Lady cop
(d) Burglar no. 2
Ans: (d) Burglar no. 2

39. Did the jewels actually go to the lady of the house in the chapter ‘A Question of Trust’?
(a) No
(b) Yes
(c) May be
(d) May be not
Ans: (b) Yes

40. Horace Danby ————.
(a) was unmarried
(b) was going to be married
(c) had one son
(d) had two sons and a daughter
Ans: (a) was unmarried

41. Sherry was the name of ————.
(a) a servant
(b) dog at Shotover Grange
(c) a safe in the Grange
(d) the lady in red
Ans: (b) dog at Shotover Grange

42. Do you think the title ‘A Question of Trust’ is suitable for the story?
(a) No
(b) Yes
(c) Maybe
(d) Maybe not
Ans: (b) Yes

43. Horace Danby was about————— years old.
(a) 40
(b) 45
(c) 50
(d) 55
Ans: (c) 50

44. Do you think Horace Danby was an honest man in context to the chapter ‘A Question of Trust’?
(a) Yes
(b) No
(c) May be
(d) May be not
Ans: (b) No

45. What did the lady in red tell Horace about the jewels in the chapter ‘A Question of Trust’?
(a) she wanted to sell them off
(b) she wanted to wear them to a party that night
(c) she wanted to check their quality
(d) none of the above
Ans: (b) she wanted to wear them to a party that night

46.Where did the housekeeper hang the keys in the chapter ‘A Question of Trust’?
(a) At the kitchen door
(b) At the keyboard
(c) Behind the door
(d) none of the above
Ans: (a) At the kitchen door

Long Type Questions and Answers (Marks : 4/5)

1.Who was Horace Danby or what type of man Horace Danby was?
OR: What does Horace Danby like to collect? Why does he steal every year?

Ans: Everyone thought that Horace Danby was a good and an honest citizen. He was about fifty years old and unmarried. He lived with a house keeper who took care of his health. His business was making locks and he had two helpers on that work. He loved rare and expensive books. He was not completely honest.

Horace Danby had so much interest in reading books. So, he liked to collect some rare and expensive books. For this reason, each year he planned to collect some money to buy his favourite books. He secretly received the books through an agent.

Horace Danby had so much interest in reading books. So, he liked to collect some rare and expensive books. For this matter, each year he stole for collect some money to buy his books. He was a meticulous planner for this work. Each year, he planned at least one.

2. Who is the lady of the house?
OR: Who is speaking to Horace Danby?
OR: Who is the real culprit in the story?
Ans: The lady of the house/the speaker to Horace Danby/the real culprit of the story was the girl who was another one thief like Horace Danby. She came to steal the box or the fifteen thousand pounds’ worth of jewels in the Grange safe. She was young and pretty. She was dressed in red and her voice was kindly quiet. She had more talent than Horace Danby.

3. Did you begin to suspect before the end of the story that the lady was not the person Horace Danby took her to be? If so, at what point did you realise this and how?
Ans: The lady was more intelligent than Horace Danby. She acted like the lady of the house. So, nobody could realize that she was also a thief. Her expressions and speeches were also like an owner of the house.

At the end of the story, Horace Danby was arrested. When he informed the police about the lady and their conversations. Then, the reader came to realise the truth of the story. We realise that the main culprit of the story was the lady. But, no one believed that the grey haired old woman did not accept the story.

READ MORE  Amanda! | Class 10 English - SEBA

4. What are the subtle ways in which the lady manages to deceive Horace Danby into thinking she is the lady of the house?
Why doesn’t Horace suspect that something is wrong?
Ans: To deceive Horace and to believe as an owner/lady of the house, the lady planned some techniques of speeches which were used to believe for Horace.

Firstly, she was walking to the fireplace as she was the owner of the house.

Secondly, she said that anyone would think she would have been away for a month and also said that she came there at the right time.

Thirdly, she warned him (Horace) that if he ran away from there then she would telephone the police and tell them all about the matter. Also, she behaved as if she was the owner.

Fourthly, she ethically warned him that she did not allow him to go, because, if she allowed, then he would rob the others. Also, she ethically said that society must be protected from men like him.

Fifthly, she informed Horace that before they left for London, she promised her husband to take her jewels to their bank. But, she left them in the safe. So, she came to take them. Moreover (Tarupari), she informed me that she wanted to wear the jewels to a party that night.

Sixthly, she mentioned that her husband would not return for a month. So, she gave faith in not to take any tension.
Thus, the lady or the woman deceived Horace that she was the owner/lady of the house.

Horace did not suspect that something was wrong, because the lady acted so clearly that could not understand the false things. She behaved like the owner and her voice totally acted as a lady of the house. Also, her moving style, speeches, and performance are better that nobody can realise the main point. That’s why; the reader only can find the main culprit at the end of the story when Horace informed the whole matter to the police.

5. “Horace Danby was good and respectable—but not completely honest”. Why do you think this description is apt for Horace? Why can’t he be categorized as a typical thief?

Ans: Everyone thought that Horace Danby was a good and an honest citizen. He was about fifty years old and unmarried. Also, he was respected by everyone. But, He was not completely honest. Because, he was also a secret thief which no one knew about. He stole money every year to buy books and every year planned at least one. In this story, we find that he had planned to steal the Shotover Grange for the jewellery. We have also got the fact that for his work he was arrested and became the assistant of the prison library.

Horace Danby was a thief. But, he cannot be categorised as a typical thief because, Horace purposes are not as same as the typical thief. A typical thief basically aims to collect and increase the money or the property. Instead, Horace had only aimed to buy some rare and expensive books. So, these are totally different from the typical thief.

6. Horace Danby was a meticulous planner but still he faltered. Where did he go wrong and why?

And: Horace Danby was a meticulous planner. He had planned, especially each year, to steal money to buy some rare and expensive books. But, when he planned to steal the Shotover Grange there somethings were going wrong but he could not understand. The lady, who was another thief but he could not recognise the lady as a thief. So, he faltered at that time because she behaved like an owner and a lady of the house. For this reason, he removed his gloves and then only he did the wrong thing. That’s why, his fingerprints were left on the things and he was arrested at last for his fingerprints.

He did something wrong. At first, he did not recognise the lady. Secondly, he thought of the lady as an owner or a lady of the house. Thirdly, he removed his gloves. Fourthly, he could not flee from the house. At last, he did not flee from the police and his thoughts were totally wrong.

Leave a Comment

error: Content is protected !!
Scroll to Top