Animals | SEBA Class 10 English Question Answer | Important Questions Answers | NCERT Solutions for Class 10 English | SEBA English Textbook Question Answer | HSLC English Question and Answer Assam | SEBA English Question and Answer Assam | Class 10 English | First Flight


Animals

Multiple Choice Questions and Answers

1. Why does the poet feel sick ?
(a) Humans running after money
(b) Always complaining
(c) Always criticising others
(d) Sermonising themselves
Ans: (d) Sermonising themselves

2. What is the synonym of the word ‘demented’ ?
(a) Balanced
(b) Placed
(c) Rational
(d) Maniacs
Ans: (d) Maniacs

3. What shows that the poet loves animals ?
(a) He looks at the animals for short time.
(b) He stands and looks at the animals long and long.
(c) He feed the animals
(d) None of the Above
Ans: (b) He stands and looks at the animals long and long.

4. What do the men make the poet sick for ?
(a) discussing their duty to God
(b) discussing their wealth
(c) discussing their health
(d) none of the Above
Ans: (a) discussing their duty to God.

5. What do humans do that animals don’t ?
(a) greed
(b) jealous
(c) restless
(d) All of the above
Ans: (d) All of the above

6. What is the attitude of the animals toward their sins ?
(a) They do not weep
(b) They feel sad
(c) They keep calm
(d) None of the Above
Ans: (a) They do not weep

7. Who is not dissatisfied always ?
(a) humans
(b) animals
(c) poet
(d) All of the above
Ans: (b) animals

8. Who is the poet of the poem “Animals” ?
(a) Leslie Norris
(b) Robert Frost
(c) Carolyn Wells
(d) Walt Whitman
Ans: (d) Walt Whitman

9. Why do humans keep awake in the dark and weep for their sins while animals never do such things ?
(a) Because animals have a clear conscience.
(b) Because humans have a clear conscience.
(c) All of the Above
(d) None of the Above
Ans: (b) Because humans have a clear conscience.

10. What does the poet wish to live with ?
(a) Dragons
(b) Animals
(c) Dinosaurs
(d) None of the Above
Ans: (b) Animals

READ MORE  The Ball Poem | Class 10 English - SEBA

11. Who is not dissatisfied always ?
(a) humans
(b) animals
(c) poet
(d) All of the above
Ans: (b) animals

12. Who, according to the poet, is better ?
(a) human beings
(b) animals
(c) both are equal
(d) none
Ans: (b) animals

13. What is the meaning of “placid” ?
(a) peaceful
(b) clumsy
(c) greedy
(d) jealousy
Ans: (a) peaceful

14. What mania do human beings suffer from ?
(a) mania of love.
(b) mania of lust
(c) mania of possessing things
(d) none of the Above
Ans: (c) mania of possessing things.

15. What is the attitude of human about those who lived thousands of years ago ?
(a) They kneel
(b) They stand
(c) They fly
(d) None of the Above
Ans: (a) They kneel

16. How do the animals appear to the poet ?
(a) confused and peaceful
(b) calm, peaceful and self-confident
(c) confused and sad
(d) none of the above
Ans: (b) calm, peaceful and self-confident

17. Why do humans lie awake in the dark ?
(a) Do not feel sleepy
(b) Feel guilty
(c) Worried
(d) Cry for their sins
Ans: (d) Cry for their sins

18. What does the poet mean by tokens ?
(a) symbols
(b) reminders of facts
(c) index
(d) vouchers
Ans: (c) index

19. Who are ‘they’ referred to here ?
(a) Animals
(b) Human beings
(c) Small children
(d) Birds
Ans: (a) Animals

20. What is the main problem of humans ?
(a) Asking questions
(b) No free time
(c) Mad after material things
(d) No peace of mind
Ans: (c) Mad after material things

21. What do animals possess ?
(a) kindness
(b) sympathy
(c) cruelty
(d) both a and b
Ans: (d) both a and b

22. What do animals bring to the poet ?
(a) token of mutual love
(b) understanding
(c) peace
(d) both a and b
Ans: (d) both a and b

23. What is the meaning of “whine” ?
(a) a beverage
(b) cry
(c) shout
(d) None
Ans: (b) cry

READ MORE  The Hack Driver | Class 10 English - SEBA

24. What qualities have the humans given up ?
(a) innocence
(b) kindness
(c) truthfulness
(d) All of the above
Ans: (d) All of the above

25. Which qualities of animals attract the poet ?
(a) Faithfulness
(b) Playfulness
(c) Calmness and poise
(d) Unrestricted life
Ans: (c) Calmness and poise

Very Short Type Questions and Answers (Marks : 1/2)

1. What is the wish of the poet Walt Whitman?
Ans: The poet Walt Whitman wishes to turn and live with the animals.

2. What do animals not do for their sins?
Ans: Animals do not repent and weep for their sins.

3. For what do the animals not demented?
Ans: Animals are self-contained. They are not demented with insatiable greed of owning things.

4. What do animals bring to the poet?
Ans: Animals bring to the poet the signs of his animal ancestry which are the tokens of love, affection, sympathy, kindness etc.

5. Why does the poet Walt Whitman feel more at home with animals?
Ans: According to the poet, the animals are peaceful and self-contained. There is equality in the animal community. So he feels more at home with animals.

6. How do animals act about their conditions, sins and duty to God?
Ans: The animals do not cry about their condition. They do not have sleepless nights ruing their sinful actions. Animals also do not talk about their duties towards God.

7. What are the tokens that the poet says he may have dropped long ago?
Ans: The Tokens are qualities like love, affection, kindness, sympathy, self-satisfaction which human beings once had. But with the passage of time man has lost those virtues.

8. Mention three things that humans do and animals don’t.
Ans: Three things that humans do and animals do not are – whine about their condition, lie awake in the dark and weep for their sins, bow down to one of their own kind.

9. Why does the poet wish to live with animals?
OR: With whom could the poet live and why?

Ans: The poet wishes to live with animals because he finds something attractive qualities among animals. They are peaceful and self-contained.

READ MORE  A Question of Trust | Class 10 English - SEBA

10. ‘ I think I could turn and live with the animals’ – What is the poet turning from?
Ans: The poet wants to turn away from the life of humans to a more satisfied and self contained life of the animals.

11. How do animals accept their condition?
Ans: They accept their condition without sweat and whine.

12. What does the poet think of the tokens which came to the animals?
Ans: The poet thinks that man had those tokens of love long ago. As a man he too had those human qualities. But he wonders if he had left those for the animals long ago.

13. How are animals different from man in relation to owing things?
Ans: In the case of owning things animals are different from man. Man is greedy and madly hankers after wealth. But animals never do so. They are not interested in owning material things.

14. Why does the poet want to ‘turn and live’ with animals?
Ans: The poet found that animals possess better qualities than man. They are peace – loving and self- contained. They do not complain about their condition and do not weep for their sins. They don’t hanker after wealth. So the poet wants to turn live with animals.

15. How are animals superior to a human being?
Ans: The world of animals is filled with several virtues like placid, satisfaction, simplicity, contentment, individuality, innocence etc that have been gradually lost by human beings. Thus animals are superior to a human being.

16. What are the qualities possessed by the animals? OR What qualities of animals impressed the poet deeply?
OR: What quality of animals mesmerizes the poet?
Ans: The animals are peaceful and self-contained. They are not burdened with cares and they never repent and weep for their sins. These are the impressive qualities that animal possessed.

Leave a Comment

error: Content is protected !!
Scroll to Top