Footprints Without Feet | SEBA Class 10 English Question Answer | Important Questions Answers | NCERT Solutions for Class 10 English | SEBA English Textbook Question Answer | HSLC English Question and Answer Assam | SEBA English Question and Answer Assam | Class 10 English | Footprints Without Feet


Footprints Without Feet

Multiple Choice Questions and Answers

1. Griffin, the brilliant scientist of the chapter ‘Footprints without Feet’ degenerated himself into a lawless person because _______.
(a) he misused his discovery
(b) his discovery was illegal
(c) he committed a crime
(d) All of the above
Ans: (a) he misused his discovery

2.Writer _______ has penned down ‘Footprints without Feet’, a story about a scientist.
(a) Herbert George Wells
(b) Robert Frost
(c) Walt Whiteman
(d) Ruskin Bond
Ans: (a) Herbert George Wells

3. Whose house did Griffin set on fire?
(a) the landlord
(b) the clergyman
(c) Mrs Hall
(d) the shopkeeper
Ans: (a) the landlord

4. Do you think scientific inventions are a boon or a curse, with reference to the chapter, ‘Footprints without Feet’?
(a) Boon if used for the betterment of society
(b) Curse if used for the destruction of society
(c) May be
(d) Both (a) & (b)
Ans: (d) Both (a) & (b)

5. Griffin swallowed certain rare drugs and his body became as ———— as a sheet of glass.
(a) shining
(b) thin
(c) transparent
(d) thick
Ans: (c) transparent

6. When Griffin walked in the clothes stolen from the store, it seemed as if ________ (with reference to the chapter, ‘Footprints without Feet’).
(a) a headless man was walking
(b) a rich businessman was walking
(c) a poor criminal was walking
(d) None of the above
Ans: (a) a headless man was walking

7. Why do you think Griffin misused his discovery, as in the chapter, ‘Footprints without Feet’?
(a) Because he did not use it for the welfare of the society
(b) Because he did not use it for the welfare of humanity
(c) Because he used it for various crimes
(d) All of the above
Ans: (d) All of the above

8. Why did Griffin walk into a big London store, as in the chapter, ‘Footprints without Feet’?
(a) He had no money
(b) To steal clothes
(c) To buy clothes
(d) Both (a) & (b)
Ans: (d) Both (a) & (b)

9. Griffin the scientist of the chapter ‘Footprints without Feet’ committed a burglary in _______.
(a) a clergyman’s house in Iping
(b) a jewellery store
(c) a mall
(d) None of the above
Ans: (a) a clergyman’s house in Iping

10. For what did Griffin enter the big London store?
(a) for coldness
(b) for warmth
(c) for money
(d) all of the above
Ans: (b) for warmth

11. Under what conditions did Griffin remain invisible or unseen as in the chapter, ‘Footprints without Feet’?
(a) Only when he was without clothes
(b) Only during night time
(c) Only during day time
(d) Only till the drug was effective
Ans: (a) Only when he was without clothes

12. ‘Footprints without Feet’ is a story about a scientist named ________.
(a) Graffeth
(b) Griffin
(c) Grandeur
(d) Griffith
Ans: (b) Griffin

13. What was Griffin?
(a) scientist
(b) clergyman
(c) shopkeeper
(d) landlord
Ans: (a) scientist

14. Griffin discovered a medicine that could make his body ———.
(a) large
(b) small
(c) invisible
(d) all
Ans: (c) invisible

15. Who were following the muddy footprints?
(a) the landlord
(b) two girls
(c) Mr and Mrs Hall
(d) two boys
Ans: (d) two boys

16. What did Griffin use his discovery for, as in the chapter ‘Footprints without Feet’?
(a) To threaten, trouble and beat innocent persons and rob them
(b) To make illegal entries in stores and shops and steel things from there
(c) To commit burglaries
(d) All of the above
Ans: (d) All of the above

17. Griffin left his muddy footprints on the steps of a house in the middle of ______.
(a) London
(b) Paris
(c) Moscow
(d) Iping
Ans: (a) London

18. Why did Griffin set the house on fire as in the chapter, ‘Footprints without Feet’?
(a) Because Griffin’s landlord did not like him
(b) Because Griffin’s landlord tried to get the house vacated
(c) Because Griffin was very angry
(d) All of the above
Ans: (d) All of the above

19. What did Griffin do in the big London store?
(a) he wore shoes
(b) he wore an overcoat
(c) he ate cold meat and sweets
(d) all of the above
Ans: (d) all of the above

20. Where did Griffin sleep in the chapter ‘Footprints without Feet’?
(a) On a pile of quilts
(b) On the kitchen table
(c) On the floor
(d) In the changing room
Ans: (a) On a pile of quilts

21. What would happen if Griffin puts on his clothes, as in the chapter, ‘Footprints without Feet’?
(a) He lost his invisibility
(b) People around him, could see him
(c) He would feel quite awkward
(d) Both (a) & (b)
Ans: (d) Both (a) & (b)

22. What lesson does the chapter ‘Footprints without Feet’ give?
(a) misuse of science and its great discoveries can make even a brilliant scientist a lawless person
(b) we should think twice before causing any harm to the society
(c) Scientific inventions are meant to be misused
(d) Both (a) & (b)
Ans: (d) Both (a) & (b)

23. What type of man was Griffin?
(a) brilliant scientist
(b) lawless person
(c) both (a) and (b)
(d) none of the above
Ans: (c) both (a) and (b)

24. Who was the headless, invisible man in the story ‘Footprints without Feet?
(a) Griffin the scientist
(b) H. G. Wells
(c) The landlord Mr Hall
(d) Jaffers the constable
Ans: (a) Griffin the scientist

25. What did Griffin do after he set the house on fire, as per the chapter, ‘Footprints without Feet’?
(a) He took the drug
(b) He took off his clothes
(c) He became invisible & went out
(d) All of the above
Ans: (d) All of the above

26. What was Griffin’s discovery as in the chapter, ‘Footprints without Feet’?
(a) Time machine
(b) A drug that could make one invisible
(c) Invisible ink
(d) None of the above
Ans: (b) A drug that could make one invisible

27. Why was it not easy for Griffin to walk without clothes, as in the chapter, ‘Footprints without Feet’?
(a) It was winter
(b) People were watching him
(c) He was feeling ashamed
(d) All of the above
Ans: (a) It was winter

READ MORE  Nelson Mandela: Long Walk To Freedom | Class 10 English - SEBA

28. What did Griffin discover about the human body in the chapter ‘Footprints without Feet’?
(a) that human body was quite flexible
(b) that the human body could become transparent
(c) that the human body could become invisible
(d) Both (b) & (c)
Ans: (d) Both (b) & (c)

29. What did Griffin steal from the kitchen of the store, in the chapter, ‘Footprints without Feet’?
(a) Meat, coffee, sweets & wine
(b) Burgers & fries
(c) Pizza & coke
(d) All of the above
Ans: (a) Meat, coffee, sweets & wine

30. How could the shop assistants see Griffin the next morning as in the chapter, ‘Footprints without Feet’?
(a) Griffin didn’t wake up in time
(b) Griffin’s drug wasn’t effective
(c) Griffin had worn clothes
(d) All of the above
Ans: (a) Griffin didn’t wake up in time

31. Was the police able to catch the headless man, in the story ‘Footprints without Feet’?
(a) Yes
(b) No
(c) May be
(d) Maybe not
Ans: (b) No

32. Why was it a bad time to wander about in London without clothes?
(a) it was a rainy season
(b) it was very hot
(c) it was bitterly cold
(d) none of the above
Ans: (c) it was bitterly cold

33. How did you find the scientist of the story ‘Footprints without Feet’?
(a) brilliant
(b) eccentric
(c) extraordinary
(d) genius
Ans: (b) eccentric

34. What was the name of the landlady at the Iping inn, as in the chapter, ‘Footprints without Feet’?
(a) Mrs Hall
(b) Mrs Pumphrey
(c) Mrs D’costa
(d) Mrs Whinsbury
Ans: (a) Mrs Hall

35. Do you consider Griffin’s discovery in the chapter ‘Footprints without Feet’ could be a real one?
(a) May be
(b) May be not
(c) Yes
(d) Not at all
Ans: (d) Not at all

36. What did the landlord and his lady find in Griffin’s room, in the chapter ‘Footprints without Feet’?
(a) The room was empty
(b) Griffin’s bandages & clothes were lying on the floor
(c) Griffin wasn’t present in the room
(d) All of the above
Ans: (d) All of the above

37. What happened to Jaffers & other people in the story ‘Footprints without Feet’?
(a) They were hit by blows from nowhere
(b) They were surrounded by a ghost
(c) They heard strange noises
(d) They heard beautiful songs
Ans: (a) They were hit by blows from nowhere

38. Griffin boarded a train and reached which village, as in the chapter, ‘Footprints without Feet’?
(a) Iping village
(b) Countryside village
(c) London village
(d) None of the above
Ans: (a) Iping village

39. As a lame man, do you think a human body can become invisible, as in the story, ‘Footprints without Feet’?
(a) Yes
(b) No
(c) May be
(d) May be not
Ans: (b) No

40. The constable _______ came to arrest the stranger in Mrs Hall’s Inn, in the chapter ‘Footprints without Feet’.
(a) Walt
(b) Jaffers
(c) Robert
(d) Griffin
Ans: (b) Jaffers

41. Why couldn’t the shop assistants catch hold of Griffin, in the chapter, ‘Footprints without Feet’?
(a) He had become invisible
(b) He ran out too fast
(c) He drove away quickly
(d) He was lost in the busy street
Ans: (a) He had become invisible

42. What did Griffin do out of anger in the Inn, in the chapter ‘Footprints without Feet’?
(a) He quarrelled with Mrs Hall
(b) He threw off his bandages, spectacles & false nose
(c) He charged at Mrs Hall with a chair
(d) All of the above
Ans: (d) All of the above

43. What happened to Jaffers when he tried to hold the unseen scientist, in the chapter ‘Footprints without Feet’?
(a) he was knocked unconscious
(b) he was petrified by a ghost
(c) he was thrown out of the room
(d) None of the above
Ans: (a) he was knocked unconscious

44. What did Griffin do at the shop of a theatrical company, as in the story, ‘Footprints without Feet’?
(a) He wore bandages around his forehead
(b) He wore dark glasses
(c) He wore false nose & whiskers
(d) All of the above
Ans: (d) All of the above

45. Do you think Griffin’s acts in the chapter, ‘Footprints without Feet’ are justifiable?
(a) No
(b) Yes
(c) May be
(d) May be not
Ans: (a) No

46. Why did the landlord & his wife cry & run downstairs, in the chapter ‘Footprints without Feet’?
(a) They were afraid of a ghost in the room
(b) There was an earthquake
(c) There was thunder & lightning
(d) None of the above
Ans: (a) They were afraid of a ghost in the room

47. At Iping, Griffin booked _______ rooms at an inn and paid the rent in _______, as in the chapter, ‘Footprints without Feet’.
(a) two, advance
(b) three, balance
(c) two, installments
(d) none of the above
Ans: (a) two, advance

48. What were the two boys surprised at in the story ‘Footprint without Feet’?
(a) at the muddy footprints of a pair of bare feet
(b) at the headless man
(c) at the scientist’s discovery
(d) none of the above
Ans: (a) at the muddy footprints of a pair of bare feet

49. What did Mrs Hall tolerate, as in the chapter, ‘Footprints without Feet’?
(a) Griffin’s insulting tone
(b) Griffin’s strange behaviour
(c) Griffin’s awkward actions
(d) all of the above
Ans: (b) Griffin’s strange behaviour

50. What happened with Mrs Hall in the chapter ‘Footprints without Feet’?
(a) the hat jumped and struck Mrs Hall’s face
(b) the chair jumped and charged at her
(c) Mrs Hall was attacked by a ghost
(d) both (a) & (b)
Ans: (d) both (a) & (b)

51. _______ robbed some money of the shopkeeper, in the chapter, ‘Footprints without Feet’.
(a) Hari Singh
(b) Griffin
(c) Robin
(d) Graffeth
Ans: (b) Griffin

52. Was Griffin indeed expecting a cheque, as per the chapter ‘Footprints without Feet’?
(a) Yes
(b) No
(c) May be
(d) Maybe not
Ans: (b) No

53. Why were Mrs & Mr Clergyman surprised in the chapter ‘Footprint without Feet’?
(a) Nobody was seen coming in
(b) The room was empty
(c) The money was stolen
(d) All of the above
Ans: (d) All of the above

54. Why did Griffin tell the landlady that he had no cash, in the chapter ‘Footprints without Feet’?
(a) because he had spent the entire stolen money
(b) because his money was stolen
(c) because he was very poor
(d) because he had forgotten his wallet
Ans: (a) because he had spent the entire stolen money

READ MORE  Amanda! | Class 10 English - SEBA

55. Why did Griffin enter the shop of a theatrical company, in the story, ‘Footprints without Feet’?
(a) Because he was shivering with cold
(b) Because he was a participant
(c) Because he wanted to buy dresses
(d) none of the above
Ans: (a) Because he was shivering with cold

56. Who did the neighbours hold responsible for all the happenings in the room, in the chapter ‘Footprints without Feet’?
(a) Griffin the scientist
(b) Mrs Hall
(c) Landlord & wife his
(d) A ghost
Ans: (a) Griffin the scientist

57. Where did Griffin steal the money once more, as in the chapter, ‘Footprints without Feet’?
(a) From Mrs Hall’s drawer
(b) From the house of clergyman
(c) From the inn at Iping
(d) From the bank
Ans: (b) From the house of clergyman

58. Why did Griffin run out from the store, as in the chapter, ‘Footprints without Feet’?
(a) Fear of being caught
(b) Fear of being seen naked
(c) Fear of getting beaten up
(d) None of the above
Ans: (a) Fear of being caught

59. The ghost in the room, as in the chapter ‘Footprints without Feet’ was in reality _______.
(a) a spirit
(b) Griffin
(c) Mrs Hall
(d) Mr India
Ans: (b) Griffin

60. Why were the people horrified in the Iping’s Inn, as in the chapter ‘Footprints without Feet’?
(a) On seeing a headless man
(b) On seeing a ghost
(c) On hearing creepy sounds
(d) On seeing strange things
Ans: (a) On seeing a headless man

Long Type Questions and Answers (Marks : 4/5)

1. How or when did the invisible man (Griffin) first become visible?
OR: Describe Griffin’s first adventure in London.
OR: Describe Griffin’s adventure in a London store till he was detected by the assistants.

Ans: After many experiments, Griffin carried out that the human body could become invisible. After that, he swallowed some certain rare drugs and became transparent like a sheet of glass. It also remained as solid as glass. Griffin always stayed without clothes not to being seen.
The time was mid-winter. So, the air was bitterly (very) cold. For this reason, he could not stay without clothes. For this reason, he entered a big London store at the closing time. He had entered there for pleasure of clothing and feeding.

There, he broke open the boxes and the wrappers. From them, he wore warm clothes, shoes, an overcoat and a wide-brimmed hat. Then, he became a fully dressed and visible person for the first time.

In the kitchen of the restaurant, he ate cold meat and coffee. From the grocery store, he ate sweets and wine. Finally, he had slept on a pile of quilts (gaddi).

In the next morning, he did not wake up until the assistants had already arrived. Seeing a couple of them came approaching, he panicked and ran quickly. They naturally gave chase. In the end, he was able to escape from them by taking off/removing his newly found clothes.

2. Who was Griffin? How and why did he become invisible? Why was he wandering the streets?
Ans: Griffin was a brilliant scientist.
After many experiments, Griffin carried out that the human body could become invisible. After that, he swallowed some certain rare drugs and became transparent like a sheet of glass. It also remained as solid as glass. Griffin always stayed without clothes not to being seen.

Griffin was a brilliant scientist, but he was rather a lawless person. His landlord did not like(disliked) him and tried to eject him. So, he set fire to the house to take revenge. After that, he had to remove his clothes to get away without being seen. From then, he became a homeless wonderer the streets, without clothes, without money and quite invisible.

3. Why does Mrs Hall find the scientist (Griffin) eccentric?
OR: How and why did Griffin come to the village of Iping?
OR: Describe the arrival of Griffin in the Village situation of Iping or at the inn.
OR: How the village people & Mrs Hall behaviour/react at the scientist?

Ans: After the shopkeeper was robbed, Griffin went to the Village of Iping by a train to get away from the crowded London. He booked two rooms at the local inn. During that winter season, the arrival of Griffin was an unusual event. People were surprised to see Griffin’s uncommon appearance. So, it was set all tongues wagging. But, Mrs. Hall tried friendly with Griffin. Instead, Griffin expressed no desire to talk and he informed that his reason for coming there was only for solitude. So, he did not want to disturb his work. Also he mentioned that an accident had affected his face.

So, Mrs. Hall satisfied with Griffin as an eccentric scientist and the main fact was that Griffin had paid her in advance.

4. What curious episode occurs in the study?
OR: Describe how Griffin steals the money from the clergy man’s study. What was the clergy man’s reaction?
OR: “Shortly afterwards a curious episode occurred.” Narrate briefly the curious episode?
OR: Describe the curious episode happened at the inn.
OR: What happened in the clergyman’s house?

Ans: One day very early in the morning, a clergyman and his wife were awakened by noises in the study. For searching, they went downstairs. They heard the chink of money being taken from the clergyman’s desk. Then the clergyman flung open the door. But, the room was empty. He and his wife looked under the desk, behind the curtains and the chimney. But, they could not find any sign. Yet, they got the desk opened and the housekeeping money was missing. The helpless clergy man simply said the rest of the day that that was the “Extraordinary affair”.

5. What other extraordinary things happen at the inn?
OR: Briefly describe the extraordinary behaviour of Mrs Hall’s furniture.
Ans: Apart from the study room, other some extraordinary things had happened in the inn. One day, the land lord and his wife saw the scientist’s door open. But, it often remained closed. So, they entered his room. They saw that his clothes and bandages were lying in the room. At that time, they heard a sniff close to their ear. Later, they saw that the hat kept up from the bedpost and dashed itself into her face.

READ MORE  The Tale of Custard the Dragon | Class 10 English - SEBA

Then, the bedroom chair became visible. Springing into the air, it charged straight at her, legs foremost. When they turned away in terror, the extraordinary chair pushed them both out of the room and then appeared to slam and lock the door after them.

Mrs. Hall suspected/thought that those were the sprits. Also, she thought that these were caused by the strange scientist to enter into her furniture. In another sense, she moaned/lamented that her poor mother used to sit in that chair.

6. “Griffin was rather a lawless person.” Comment.
OR: why did Griffin call as a lawless person?
Ans: Griffin was a brilliant scientist, but he was rather a lawless person. Some reasons are involved in this matter. These are:

At first, when his landlord disliked him and tried to eject him, then he set fire to the house and escaped.

Secondly, for pleasure of clothing and feeding, he entered the big London store for collect clothes, shoes, an overcoat and a wide-brimmed hat and from the grocery store, he ate sweets and wine which were done without knowing anybody and illegally.

Thirdly, in Drury Lane, the centre of the theatre world, he callously/insensitively attacked the shopkeeper from behind and he robbed him of all the money he could find.

Fourthly, he took all the money from the clergyman’s desk and the housekeeping.
Fifthly or at last, he hit the people by blows which seemed to come from nowhere. Also, Jaffers was knocked unconscious as he made a last attempt to hold on.

These are proved that “Griffin was rather a lawless person.”

7. How would you asses Griffin as a Scientist?
Ans: Griffin was a brilliant scientist. After many experiments, he carried out that the human body could become invisible. After that, he swallowed some certain rare drugs and became transparent like a sheet of glass. It also remained as solid as glass. In this work, we surely say that he is a scientist because; it is not possible for any ordinary man. A scientist can only done like this work which is totally unique and extraordinary.

8. Give a description of the footprints seen by the two boys.
Ans: One day, the two boys had seen a fresh muddy imprint of a pair of bare feet. The incident took place in the middle of London. They gazed/stared by seeing the remarkable/extraordinary sight. They saw that a fresh footmark appeared from nowhere.

After they had seen these, they followed the footprints one after another. They were descending the steps and progressing down the street. The boys were fascinated. But, the muddy impressions became fainter and fainter. At last, these were disappeared altogether.

The footprints were of a scientist. After many experiments, he carried out that the human body could become invisible. After that, he swallowed some certain rare drugs and became transparent like a sheet of glass. It also remained as solid as glass.
At last, the scientist easily escaped from the boys.

9. Describe Griffin experience in Drury Lane.
Ans: After Griffin had escaped from the big London store, he went to Drury Lane, the centre of the theatre world. He went to the theatrical company for/regarding not only clothes but also some empty space to stay.

Then, he found a suitable shop there. He went upstairs and came out a little wearing bandages round his forehead. Also, he wore dark glasses, false nose, big bushy side-whiskers and a large hat.

To escape without being seen, he callously/insensitively attacked the shopkeeper from behind. After that, he robbed him of all the money he could find.

10. What was the reaction of the neighbours to the activities of Griffin Iping? What did he do to show his power?
Ans: In the incident of Mrs Hall’s furniture, the neighbours suspected that the trouble was caused by witchcraft. But, when the news of the burglary at the clergyman’s home became known, they suspected the scientist in hand on it. The suspicion grew stronger when Griffin suddenly produced some ready cash.

When Mrs Hall asked Griffin some questions then the scientist was quick-tempered. He said that she didn’t understand who or what he was. After that, he threw off bandages, whiskers, spectacles and his nose. He became a headless man within a minute. He hit the people by blows which seemed to come from nowhere. Also, Jaffers, the constable was knocked unconscious as he made a last attempt to hold on.
Thus, he showed his power by doing these works.

11. Give a description of the fight between Mr. Jaffers, the constable and the scientist.
OR: what happened at last the story, ‘Footprints without a feet’.
OR: the final episode of the story ‘Footprints without feet’.
OR: What did Mrs. Hall do at the end/against Griffin?
Ans: In the works of Griffin, the village constable was secretly sent for. Mrs. Hall did not waiting for the constable. She went to the scientist room. She asked Griffin some questions. At first, she wanted to know what Griffin had been doing her chair upstairs. 2ndly, she wanted to know how he had come out of an empty room. And 3rdly, he asked how he had entered a locked room.

Then, the scientist was quick-tempered. He said that she didn’t understand who or what he was. After that, he threw off bandages, whiskers, spectacles and his nose. He became a headless man within a minute.

After some time, Mr. Jaffers, the constable, arrived. He was surprised to find that he had to arrest a man without a head. But, Jaffers was not easily prevented from his duty. He thought that if a magistrate’s warrant the ordered then he should be arrested even without a head man.

The police tried to hold Griffin. Griffin was becoming more and more invisible. Griffin threw off his garment one after another. Finally, a shirt flew into the air. The constable tried to capture without being seen. Some people also tried to help him. But, they found themselves hit by blows which seemed to come from nowhere. At the end, Jaffers was knocked unconscious as he made a last attempt to hold on.
Everybody was nervous and said, “Hold him!” But, that was easier said than done. Griffin had shaken himself free and no one knew where to lay their hands on Griffin.

Leave a Comment

error: Content is protected !!
Scroll to Top